εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η ASF και η Κίνα θα οδηγήσουν την Παγκόσμια Αγορά Ζωικών Πρωτεϊνών το 2021

0 comments
Η ASF και η Κίνα θα οδηγήσουν την Παγκόσμια Αγορά Ζωικών Πρωτεϊνών το 2021

 

Η Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων (ASF-ΑΠΧ) και η Κίνα θα είναι οι κύριοι κινητήρες της παγκόσμιας βιομηχανίας παραγωγής ζωικών πρωτεϊνών το 2021, σύμφωνα με το Global Animal Protein Outlook 2021 της Rabobank.

 

 

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος καθώς συνεχίζεται η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η ASF και το πώς οι χώρες – κυρίως, η Κίνα και το Βιετνάμ – θα ανακάμπτουν από αυτό, είναι ο ισχυρότερος μοχλός αλλαγών στην παγκόσμια ζωική πρωτεΐνη, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η αρχική ανάκαμψη της Κίνας από την ASF κυριαρχεί στην προοπτική του χοιρινού κρέατος. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από άλλα είδη το 2021, κυρίως λόγω της ανάκαμψης από την ASF σε αυτές τις δύο χώρες.

Αν και η ASF συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση στους μεγάλους παραγωγούς όσο είχε στους μικρότερους. Τα μέτρα βιοασφάλειας έχουν εντατικοποιηθεί και οι εκμεταλλεύσεις επανακάμπτουν. Αναφορικά με την εξάπλωση της ΑΠΧ, τα στοιχεία δείχνουν νέες εστίες σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών στην Ευρώπη (σε 10 κράτη, στη Γερμανία, στη Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Εσθονία, Ιταλία και Ουκρανία, ενώ διαπιστώθηκαν και νέα κρούσματα σε άγριους χοίρους στη Γερμανία), στη Νιγηρία, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα.

«Το 2021, αναμένουμε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο θα υπερβεί το 80% των επιπέδων πριν από το ASF», ανέφερε η έκθεση και η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί αρκετά το 2021. Η Κίνα είναι επίσης ο κυρίαρχος μοχλός στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος, πουλερικών, βοείου κρέατος και θαλασσινών στην Κίνα εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 45%, 10%, 25% και 10%, αντίστοιχα, του παγκόσμιου εμπορίου το 2020.

«Το παγκόσμιο εμπόριο ζωικών πρωτεϊνών θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από την Κίνα», ανέφερε η έκθεση.

Παρά τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Rabobank δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σημαντικός προμηθευτής ζωικής πρωτεΐνης της Κίνας.

Επιδράσεις της COVID-19 

Κανένας τομέας ζωικής πρωτεΐνης δεν έχει ξεφύγει από τις επιπτώσεις της νέας πανδημίας κοροναϊού (COVID-19).

Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα ειδών ζωικής πρωτεΐνης έχει επηρεαστεί διαφορετικά από την COVID-19 και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει διαφορετικές ευκαιρίες και κινδύνους έως το 2021, ανέφερε η έκθεση.

Το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών αναμένεται να συμβάλει στην βραδύτερη ανάπτυξη της παραγωγής κοτόπουλου στη Βόρεια Αμερική. Η Βραζιλία αναμένεται επίσης να δει υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, αλλά η παραγωγή πουλερικών εκεί αναμένεται να αυξηθεί.

«Παρά τις διακοπές της παραγωγής, λόγω της COVID-19, οι όγκοι των εξαγωγών κοτόπουλου στις ΗΠΑ βρίσκονται στο σημείο να φτάσουν σε νέο ρεκόρ το 2020», δήλωσε η Rabobank.

Η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει ανάκαμψη στην αγορά των πουλερικών της μετά από σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά παραμένει η αβεβαιότητα παραμένει.

«Οι προοπτικές για το 2021 είναι εξαιρετικά αβέβαιες», ανέφερε η έκθεση. «Εξαρτάται από την εξέλιξη της COVID-19, τους κυβερνητικούς περιορισμούς στην υπηρεσία τροφίμων και τις οικονομικές προοπτικές.» 

Η παραγωγή πουλερικών στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν. «Τα πουλερικά θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη κατάσταση χαμηλού εφοδιασμού χοιρινού κρέατος το 2021, αλλά θα δουν μειωμένο όφελος καθώς το χάσμα εφοδιασμού με χοιρινό κρέας μειώνεται», ανέφερε η έκθεση.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να αυξηθεί, αν και πιο αργά, το 2021, λόγω της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στην Ευρώπη, η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τη Γερμανία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος. Η «καλύτερη από την αναμενόμενη» παραγωγή χοιρινού κρέατος στο Βιετνάμ το 2020 αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2021.

Οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού βοείου κρέατος το 2020 από την πανδημία COVID-19 θα συνεχιστούν έως το 2021, ανέφερε η έκθεση, αλλά η παραγωγή και η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθούν στη Βόρεια Αμερική. Οι εξαγωγές βοείου κρέατος ΗΠΑ και Βραζιλίας αναμένεται επίσης να αυξηθούν, ενώ της Αργεντινής αναμένεται να μειωθούν. Οι περιορισμοί COVID-19 στην Ευρώπη θα μειώσουν τη ζήτηση εκεί. Η παραγωγή βοείου κρέατος της Κίνας αναμένεται να παραμείνει σταθερή και οι εισαγωγές να αυξηθούν.