εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορικές Διαφορές Κίνας – Επιχειρήσεων Εξαγωγής Τροφίμων

0 comments
Εμπορικές Διαφορές Κίνας – Επιχειρήσεων Εξαγωγής Τροφίμων

 

Μετά την ανακοίνωση της Κίνας, ότι εντόπισε ίχνη του κορωναϊού σε εισαγόμενα τρόφιμα,  οι μεγάλες επιχειρήσεις εξαγωγής τροφίμων εμφανίζονται ενοχλημένες, σχετικά με τους υπερβολικούς ελέγχους που διενεργεί στα εισαγόμενα τρόφιμα η Κίνα.

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Reuters, κάποιοι από τους κύριους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως θεωρούν ότι οι εξαντλητικοί έλεγχοι ισοδυναμούν με περιορισμό του εμπορίου.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι βρήκε τον ιό στις συσκευασίες προϊόντων προερχόμενων από 20 χώρες, μεταξύ αυτών σε γερμανικό χοιρινό, βραζιλιάνικο βόειο κρέας και ψάρια από την Ινδία.

Τις προηγούμενες ημέρες, κινεζικά δημοσιεύματα έκαναν πολλές αναφορές στο γεγονός ότι η παρουσία του νέου κορωνοϊού σε εισαγόμενα τρόφιμα αυξάνει την πιθανότητα ο ιός (που πιστεύεται ευρέως ότι προήλθε από την πόλη Wuhan της Κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019), να έχει προέλθει όχι από την Κίνα, αλλά από το εξωτερικό. Αυτή είναι μια οπτική που εισάγει νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων που γίνεται γύρω από την προέλευση του SARS-Cov-2, την ίδια  στιγμή που αυτή καθαυτή η επέλαση του ιού δίνει αφορμή και για εμπορικά παιχνίδια.

Μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ούτε τα τρόφιμα ούτε οι συσκευασίες είναι διαπιστωμένες οδοί μετάδοσης του ιού, η Κίνα αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει ξανά ο ιός στη χώρα μέσω των τροφίμων.