εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Δράση για τη Καταπολέμηση της ΑΠΧ-ASF

0 comments
Παγκόσμια Δράση για τη Καταπολέμηση της ΑΠΧ-ASF

 

Καθώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) βαδίζει γρήγορα σε χώρες που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης ορισμένων από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) καλούν όλα τα έθνη και τους εταίρους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν αυτή τη θανατηφόρα νόσο των χοίρων υπό νέα υπόθεση.

 

 

Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιου Ελέγχου της ASF, που ξεκίνησε πρόσφατα υπό την ομπρέλα GF-TADs, υποστηρίζει τους φορείς σε κάθε επίπεδο να συντονίσουν και να ενισχύσουν τα μέτρα ελέγχου για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτής της σύνθετης και απαιτητικής ασθένειας.

Συγκεντρώνοντας τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και τους ειδικούς, ο FAO και ο OIE (Παγκόσμιος Οργανισμός Επιζωοτιών)  θα παρουσιάσουν την Πρωτοβουλία για πρώτη φορά σε μια παγκόσμια σκηνή στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης πρόσκλησης δράσης.

Η εξάπλωση του ASF δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η μεταδοτική ασθένεια οδήγησε στην απώλεια πάνω από 7 εκατομμυρίων χοίρων μόνο στην Ασία, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε σε αυτήν την περιοχή. Περισσότερες από 50 χώρες στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη επηρεάζονται επί του παρόντος και η Αμερική προσπαθεί να αποτρέψει την εισβολή στην επικράτειά τους.

«Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την εξάπλωση – και τελικά να εξαλείψουμε – αυτήν την ασθένεια, αξιοποιώντας τις τελευταίες επιστήμες, τις βέλτιστες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu στο βιντεο μήνυμα του στους συμμετέχοντες. «Εάν δεν ελεγχθεί, αυτή η ασθένεια θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης», συνέχισε δε να καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τη διάδοση της ASF, να προωθήσουν την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων και να διαφυλάξουν τα προς το ζην των αγροτών.

«Σήμερα, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από την αφρικανική πανώλη των χοίρων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του OIE Monique Eloit . «Ο αριθμός των χωρών σε όλο τον κόσμο που αναφέρουν εστίες στον ΟΙΕ συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ξέσπασμα ζωικών ασθενειών της γενιάς μας.» Τόνισε την ανάγκη συνεχούς επένδυσης σε κτηνιατρικές υπηρεσίες και την αποτελεσματική εφαρμογή διεθνών προτύπων, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τη βιοασφάλεια και την επιτήρηση, για να τεθεί ο ASF σε παγκόσμιο έλεγχο.

Η ασθένεια προκαλεί έως και 100 τοις εκατό θάνατο σε άγριους και οικόσιτους χοίρους και δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο. Αν και δεν είναι μολυσματική για τον άνθρωπο, η παραγωγή χοίρων είναι κρίσιμη για πολλές οικονομίες, καθώς και για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Η θανατηφόρα ασθένεια συνεχίζει να επεκτείνει την έκτασή της, προκαλώντας περαιτέρω ζημιές στην κοινωνικοοικονομική επίπτωση από το COVID-19.

Κάλεσμα για δράση

Η ASF είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επιβιώνει σε προϊόντα χοιρινού κρέατος και παραμένει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τον έλεγχο και την εξάλειψη πολύ δύσκολο. Οι περιπτώσεις άγριου κάπρου αποτελούν επίσης ανησυχία όχι μόνο για τις πιθανές επιπτώσεις τους στη μετάδοση ασθενειών, αλλά και για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση της άγριας πανίδας.

Ο παγκόσμιος έλεγχος της ASF δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έναν τομέα ή μία χώρα. Μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας, όλοι οι παράγοντες της αλυσίδας παραγωγής χοίρων που συμμετέχουν στον Πρωτοβουλία Global Control of ASF GFTADs, μπορούν να βοηθήσουν με:

  • Να προστατεύουν τα προς το ζην των ευάλωτων κοινοτήτων
  • Τη διασφάλιση της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων
  • Να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του τομέα της παραγωγής χοίρων, καθώς και των τιμών κρέατος και ζωοτροφών στο περιφερειακό και διεθνές εμπόριο και, συνεπώς, συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια
  • Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων στη διατροφή για την εξασφάλιση υγιούς ζωής και την προώθηση της ευημερίας.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Παγκόσμιου Ελέγχου των ASF GFTADs, ο FAO και το OIE καλούν τα Μέλη και τους εταίρους:

  • Πραγματοποιήστε εθνική ανάλυση κινδύνου και ενισχύστε εκ νέου τη διαχείριση κινδύνων: συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης, της ταχείας απόκρισης και των πολιτικών αποζημίωσης για την υποστήριξη της ανάκαμψης της βιομηχανίας.
  • Διατήρηση υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης σχετικά με τον μετριασμό του κινδύνου ASF μεταξύ αγροτών, κτηνιάτρων, κρεοπωλείων, κυνηγών, προμηθευτών εισροών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών αλυσίδας αξίας
  • Προώθηση και υποστήριξη της εφαρμογής ορθών πρακτικών βιοασφάλειας, οι οποίες είναι βασικές για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ASF.
  • Ενίσχυση και διατήρηση της συνοριακής επιθεώρησης για την πρόληψη της εξάπλωσης νόσων μεταξύ χωρών μέσω παράνομων πρακτικών, όπως το λαθρεμπόριο χοιρινού κρέατος, χοιρινών προϊόντων και ζώντων ζώων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της μετανάστευσης.
  • Οριστικοποίηση της έρευνας, ανάπτυξης και επικύρωσης πιθανών εμβολίων κατά του ASF καθώς και σχετικής στρατηγικής εμβολιασμού.
  • Υποστήριξη της βελτίωσης των εργαστηριακών διαγνωστικών και των εργαλείων ταχείας εξέτασης για ASF.
  • Αναπτύξτε μια ολιστική προσέγγιση για τον έλεγχο του ASF στην άγρια φύση – λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τύπους χοίρων.
  • Προώθηση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, πόρων και ικανότητας πρόληψης και ελέγχου ASF.
  • Προώθηση εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις στον περιορισμό και τη διαχείριση κινδύνων ASF.