εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μείωση των Παθογόνων στα Σφαγεία και στη Μεταποίηση

0 comments
Μείωση των Παθογόνων στα Σφαγεία και στη Μεταποίηση

 

Η μείωση του ρυθμού της εμφάνισης κρουσμάτων τροφιμογενών δηλητηριάσεων που οφείλονται στη σαλμονέλλα και στο καμπυλοβακτηρίδιο εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα σε όλον τον κόσμο.

 

Στοιχεία από το 2016 δείχνουν, ότι διαπιστώθηκαν 356.000 περιπτώσεις ζωοανθρωπονόσων στην ΕΕ, που οφείλονταν στο καμπυλοβακτηρίδιο (246.307) και στη σαλμονέλλα (94.530). Η Ιρλανδία ανέφερε το υψηλότερο επίπεδο για την παρουσία του καμπυλοβακτηριδίου για το 2019. Στην Ολλανδία, τα ετήσια κρούσματα αυξήθηκαν από 33/1000 κατοίκους το 2017 σε 35 το 2018.

Διαπιστώθηκε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση γίνεται στο στάδιο της σφαγής ή της μεταποίησης. Έχει επιχειρηθεί να αναπτυχθεί ένα σύστημα απολύμανσης με μηχάνημα απολύμανσης, για το οποίο  υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα περιορισμού των βακτηρίων στο κρέας πουλερικών.

8 χρόνια μετά τις πρώτες δοκιμές, η Νορβηγική εταιρεία κατασκευής κατασκεύασε τη μονάδα απολύμανσης Deconizer (TRL6-7), η οποία βασίζεται στην υδροθερμική βακτηριόλυση (HTB). Χρησιμοποιεί υπερθερμαινόμενο ατμό σε συνδυασμό με υψηλό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο οδηγώντας τον ατμό στις επιφάνειες του κρέατος και έτσι περιορίζει τον αριθμό των βακτηρίων κατά 99%, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος. Το κρέας ελέγχθηκε και αξιολογήθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο για τον Έλεγχο των Τροφίμων ακόμη και σε συνθήκες εμπορίου.

Η εμφάνιση του κρέατος δεν αλλάζει, το κρέας παραμένει φρέσκο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.  Η κατασκευαστική εταιρεία θεωρεί, ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα είδη κρέατος, ενώ η συσκευή αυτή μπορεί να βρεί εφαρμογή σε σφαγεία και σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος.