εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δασμοί ΗΠΑ στα Αγροτικά Προϊόντα της ΕΕ

0 comments
Δασμοί ΗΠΑ στα Αγροτικά Προϊόντα της ΕΕ

 

Σε συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, οι πόλεις και οι περιφέρειες της ΕΕ εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα απαιτούν επείγοντα αντισταθμιστικά μέτρα.

 

Η ευρεία υποστήριξη από τις περιφέρειες της ΕΕ για την αποζημίωση των επιχειρήσεων γεωργικών ειδών διατροφής που πλήττονται από δασμούς 25% αφορά σε περισσότερα από 1.400 περιφερειακά προϊόντα, όπως κρασί, τυρί, ελαιόλαδο και ποτά.

Οι εμπορικές διαφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι επιζήμιες για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών περιφερειακών γεωργικών προϊόντων διατροφής. Η πολιτικά αυτή βλάπτει τους παραγωγικούς τομείς, διαταράσσει τις τοπικές οικονομίες και επηρεάζει μεγάλο αριθμό οικογενειακών επιχειρήσεων. Σε απάντηση της βοήθειας της ΕΕ προς την Airbus, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς ύψους 6,9 δισ. Ευρώ που αφορούν πάνω από 1.400 προϊόντα από τις 18 Οκτωβρίου 2019.

Η βάση για τη συζήτηση είναι έγγραφο εργασίας που παρουσίασε η ισπανική αντιπροσωπεία. Πολλές περιφέρειες υποστηρίζουν το ισπανικό έγγραφο θέσης, το οποίο προτρέπει την ΕΕ να αποζημιώσει επειγόντως τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις, να επιτύχει μια εποικοδομητική διευθέτηση ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να σχεδιαστούν μέτρα άμβλυνσης για τομείς και προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα επερχόμενα διακυβεύματα ΕΕ- τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η αγορά των ΗΠΑ είναι ένας από τους κύριους προορισμούς για εξαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών και αγροδιατροφικών προϊόντων. Από τις 18 Οκτωβρίου 2019, οι δασμοί των ΗΠΑ για τα αεροναυτικά προϊόντα της ΕΕ καθορίζονται σε 10%, ενώ τα υπόλοιπα, κυρίως αγροτικά τρόφιμα, επηρεάζονται από φορολογικό συντελεστή 25%.

Ο κλιματικός στόχος της ΕΕ μας ωθεί επίσης να επανεξετάσουμε εμπορική πολιτική, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά και θέτοντας το διεθνές εμπόριο στην κατάλληλη θέση της. Η ισπανική ανακοίνωση προειδοποιεί ότι η επιβολή δασμών μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση φορολογικών μέτρων που θα βλάψουν άλλους παραγωγικούς τομείς τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έγγραφο απαιτεί εντατικότερη επικοινωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας που θα διορθώσει την τρέχουσα κατάσταση. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών είναι ουσιώδεις για την ανάπτυξη του γεωργικού και γεωργικού τομέα των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας ευρω-αμερικανικής διαμάχης Airbus/Boeing και καλεί την ΕΕ να αναλάβει άμεση δράση.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις «παράπλευρες απώλειες» που θα υποστούν οι τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και του επισιτισμού λόγω της διαμάχης σε έναν τομέα άσχετο με τη δραστηριότητά τους.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν ακόμη τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε. και ζητούν τη μεταρρύθμιση των αποθεματικών για τη διαχείριση κρίσεων.