εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φέτα: Προοπτικές Ανάπτυξης και Δράσεις για Παγκόσμια Αναγνώριση

0 comments
Φέτα: Προοπτικές Ανάπτυξης και Δράσεις για Παγκόσμια Αναγνώριση

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Φέτας μέσα από ιδέες και δράσεις για την Παγκόσμια Αναγνώριση του Εθνικού Προϊόντος υπήρξε το αντικείμενο της άκρως επιτυχημένης ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου, το Νοέμβριο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.

 

Κτηνοτρόφοι – μεταποιητές κι εκπρόσωποι φορέων και της Πολιτεία εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της φέτας και για την περαιτέρω προώθησή της σε διεθνές επίπεδο καθώς και για την δημιουργία κι αποτελεσματική λειτουργία της Διεπαγγελματικής φέτας.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Βαϊόπουλος, αλλά και άλλων συνεταιρισμών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι επιχειρήσεων, αλλά και παραγωγοί.

Από τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι η ανάγκη συνεργασίας και ίδρυσης ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, ενώ υπήρξε παραδοχή ότι έχουν γίνει λάθη που έχουν να κάνουν τόσο με τη διαχείριση αυτού καθαυτού του προϊόντος όσο και με τις καθυστερήσεις.

Εκείνο που τονίστηκε ήταν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να γίνουν στοχευμένες ενέργειες προκειμένου η φέτα να καταλάβει τη θέση που της αξίζει σε παγκόσμια κλίμακα εκτοπίζοντας τις απομιμήσεις της. Επιπλέον ελληνοποιήσεις, τιμές γάλακτος κι άλλα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων.

Βασικές προτάσεις

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια με 50 μέλη και σήμερα αριθμεί 450 όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Γιώργος Βαϊόπουλος. Όπως τόνισε ο Συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν επαφές και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Γαλακτομείων Μιχάλη Σαράντη για την φέτα και το πρόβειο γάλα.

Ο ίδιος ανέφερε 10 σημεία-προτάσεις οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

-Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

-Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος.

-Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία.

-Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων

-Τα μέλη της Διεπαγγελματικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών)

-Η παραγωγή της φέτας μπορεί να γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες.

-Στη Διεπαγγελματική να μπαίνουν φορείς και οργανώσεις που εκπροσωπούν αιγοπροβατοτρόφους, εκφραζόμενοι σε αυτή ανάλογα με την παραγωγή του γάλακτος των μελών τους.

-Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

-Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

-Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται καταγγελία χωρίς να γίνεται κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα, θα μηνύεται από τη Διεπαγγελματική.