εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες του Νέου Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ

0 comments
Προτεραιότητες του Νέου Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ

 

Τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο νέος Επίτροπος Γεωργίας αναφέρει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

 

 

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή της προς τον κ. Janusz Wojciechowsk, «βασικός στόχος για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε προσιτές τιμές και ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες της Ευρώπης.

Σήμερα, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε 11 εκατομμύρια αγροκτήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχουμε δεσμευτεί ότι ο αγροτικός τομέας θα είναι βασικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης η αγροτική παραγωγή είναι «εκτεθειμένη» στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτά τα δύο «μέτωπα» αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θα μείνει «ανταγωνιστικός» ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας.

Το έργο σας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι να διασφαλιστεί ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις διαρκείς δεσμεύσεις του, υποστηρίζοντας παράλληλα την προσαρμογή του στις αλλαγές του κλίματος, των δημογραφικών στοιχείων και των νέων τεχνολογιών.

Θέλω επίσης να εστιάσετε σε μια πιο υγιεινή και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της «Πράσινης» Συμφωνίας της Ευρώπης.

Βασίζομαι στην υποστήριξή σας για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια σύγχρονη και απλουστευμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο μετά το 2020. Η τελική συμφωνία πρέπει να είναι «φιλόδοξη» όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους. Πρέπει η συμφωνία για την ΚΑΠ να ενθαρρύνει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και να διασφαλίσει ότι ο κλάδος μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικός και παράλληλα να προσφέρει δίκαιο εισόδημα και στήριξη στους νέους γεωργούς. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην πλήρη εφαρμογή της. Θα συνεργαστείτε στενά με τα κράτη μέλη για τα στρατηγικά τους σχέδια, ώστε να εξασφαλιστεί ισορροπία μεταξύ των στόχων σε επίπεδο ΕΕ και των εθνικών προτεραιοτήτων.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα κριτήρια και τις απαιτήσεις σχετικά με τους στόχους που αφορούν το περιβάλλον και το κλίμα.

Φιλοδοξία μας είναι η «μηδενική ρύπανση». Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων συμβάλλουν στους στόχους μας για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, κυρίως μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και χημικών ουσιών στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.

Θα ήθελα επίσης να εξετάσετε τρόπους ενίσχυσης του συστήματος των γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.). Αποτελεί βασικό στοιχείο διατήρησης της υψηλής ποιότητας τροφίμων και διασφάλισης ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά μας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και εξαγωγέα τροφίμων στον κόσμο, θα πρέπει λοιπόν να προωθήσετε τα ευρωπαϊκά πρότυπα τροφίμων υψηλής ποιότητας παγκοσμίως. Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα σας στηρίξει στην εργασία σας».

Ο Πολωνός κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, που υπήρξε επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επιτροπής Γεωργίας και είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, προτάθηκε να αναλάβει Επίτροπος Γεωργίας.

Ο νυν Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στη νέα Επιτροπή.