εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ευρώπη σε Συναγερμό για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

0 comments
Η Ευρώπη σε Συναγερμό για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων


Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (
ASF), μια θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων που άρχισε να εξαπλώνεται μέσω της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στη EURACTIV.com.

«Είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε η Anca Paduraru, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. «Ειδικότερα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν και να τηρηθούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας όπου χρειάζεται».

«Η καλύτερη αντίδραση είναι η λήψη των κατάλληλων μέτρων κατά της καταστροφικής ζωικής ασθένειας», είπε, προσθέτοντας ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση της νόσου και την ενθάρρυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Η ASF είναι μια μολυσματική ασθένεια συνήθως θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά αβλαβής για τους ανθρώπους. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την καταπολέμηση αυτού του ιού.

«Όλα τα πληγέντα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης και ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ASF, είτε σε οικόσιτα ζώα είτε σε άγριους αγριόχοιρους», δήλωσε η Paduraru.

Από τις αρχές Αυγούστου, η ασθένεια εντοπίστηκε σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ: ​​το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η EFSA έχει διατυπώσει ορισμένες συστάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη βιοασφάλεια στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ.

Η Copa Cogeca, η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών και συνεταιρισμών της ΕΕ, δήλωσε ότι κρούσματα σημειώθηκαν επίσης στη Σλοβακία και τη Σερβία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτή την εβδομάδα, ένα νέο κρούσμα της ασθένειας εντοπίστηκε επίσης στην Πολωνία.

«Υπάρχει ένα μέτωπο κρουσμάτων βορρά-νότου που προχωρά προς τα δυτικά», δήλωσε ο Thomas Sanchez, ειδικός χοίρων στη Copa Cogeca. «Η κατάσταση στη Ρουμανία είναι η πιο ανησυχητική», με το 75% όλων των οικόσιτων χοίρων να έχουν ήδη μολυνθεί, δήλωσε στη EURACTIV.

Στο Βέλγιο, ένας σφαγείο αγριόχοιρων βρέθηκε θετικό σε τεστ για ASF στις 19 Αυγούστου. Ωστόσο, η τάση τους τελευταίους μήνες στο Βέλγιο είναι η σαφής μείωση των κρουσμάτων, ανέφερε ο Thomas Sanchez.

Μια «καταστροφή» στην Ασία

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στην Ασία ήταν καταστροφική, με εκδηλώσεις της ασθένειας να έχουν αναφερθεί στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα και το Λάος. Ειδικά στην Κίνα, η ασθένεια έχει επηρεάσει σοβαρά τη χοιροτροφία, σύμφωνα με το πρακτορείο τύπου Reuters.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοιροειδών της Κίνας, Muyuan Foods δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι απώλειες του μεγάλωσαν σε σχέση με πέρυσι λόγω της πτώσης της τιμής των χοίρων καθώς και των δαπανών για την καταπολέμηση του ιού.

Ωστόσο, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν εισάγει χοιρινό κρέας από την Κίνα.

Στοιχεία από euroactive.gr

Από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου, σχετικά με την ασθένεια:

Με αφορμή την ενημέρωση που λαμβάνει σε καθημερινή βάση η Υπηρεσία μας από το σύστημα κοινοποίησης εστιών ADNS και την Ε. Επιτροπή, βάσει της οποίας η επιζωοτία Αφρικανικής Πανώλους στην Βουλγαρία επεκτείνεται στην κεντρική χώρα, παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.

Α. Πλέον της τήρησης αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους/υπεύθυνους εμπορικών εκμεταλλεύσεων, οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

α. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,
β. κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,
γ. τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,
δ. καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,
ε. περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,
στ. σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,
ζ. αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα
η. αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων,
θ. τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα,
ι. αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο,
κ.δήλωση των χοίρων τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σήμανσή τους.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

α. Η είσοδος ή η μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.
β. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων
γ. Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων.
δ. Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις, εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Eπισημαίνεται ότι η τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους οικόσιτων χοίρων είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βόσκησης, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα.

Β. Προκειμένου να επιτρέπεται η πώληση χοίρων από κατόχους εμπορικών εκμεταλλεύσεων χοίρων, με σκοπό την εκτροφή τους ως backyard (οικόσιτα), τα οποία αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό για την μετάδοση της ΑΠΧ πρέπει, άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

1. Ο υπεύθυνος της συστηματικής χοιροτροφικής εκμετάλλευσης να υποβάλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) αναφέροντας τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο) του υποψήφιου αγοραστή, προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση του τελευταίου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα περιφραγμένου χώρου και την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας κατά την υποδοχή και διατήρηση των ζώων.
2. Επιτόπια επίσκεψη της ΔΑΟΚ για επίβλεψη του χώρου εκτροφής του προσώπου που προτίθεται να αγοράσει χοίρους και έλεγχος περί τήρησης μέτρων βιοασφάλειας.
3.Σε περίπτωση κατοχής χοίρων για πρώτη φορά από τον ενδιαφερόμενο, πραγματοποιείται επίσης έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, για τήρηση της υποχρέωσης δήλωσης των ζώων στη ΔΑΟΚ και σήμανσης τους .
4. Εφόσον τα ανωτέρω τηρούνται, έκδοση έγγραφης σύμφωνης γνώμης της ΔΑΟΚ για σχετικά με την πώληση των ζώων με κοινοποίηση στον κάτοχο/υπεύθυνο της συστηματικής εκμετάλλευσης και τον υποψήφιο αγοραστή.

Γ. Παρακαλούνται οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για τη διενέργεια ελέγχων στο πεδίο με σκοπό την ενημέρωση των κατόχων/υπευθύνων εμπορικών εκμεταλλεύσεων αλλά και των κατόχων οικόσιτων χοίρων (χοίροι διατηρούμενοι στις αυλές-backyard) για τα υποχρεωτικώς τηρούμενα μέτρα βιοασφάλειας κατά τη διατήρηση οικόσιτων χοίρων και επανελέγχους για την επαλήθευση της τήρησής τους.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης τους, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο  Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α`32/11-02-2014), όπως ισχύει ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, για λόγους προστασίας της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκδοθείσες, σε ετήσια βάση, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου -αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η ΚΥΑ έτους 2019-, δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση/ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται
ότι η ασθένεια των ζώων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης μέτρων βιοασφάλειας.

Δ. Τέλος καλούνται οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των χοιροτρόφων να συνδράμουν τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες στην εφαρμογή των σχολαστικών μέτρων βιοασφάλειας με κάθε πρόσφορο μέσο εκ μέρους των μελών τους και να ενημερώσουν τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την ύπαρξη οικόσιτων εκτροφών σε απόσταση 20 χλμ από τις εκτροφές τους.

Η Προϊσταμένη της ∆ιεύθυνσης Υγείας των Ζώων

Χρυσούλα Δηλέ