εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τον Αγροτικό Τομέα

0 comments
Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τον Αγροτικό Τομέα

 

Μείωση του φόρου 10% στα συνεργατικά σχήματα και νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς είναι τα θέματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Στο νέο νόμο θα προσδιορίζεται ο ρόλος των κλαδικών κατά προτίμηση συνεταιρισμών στο αγροτικό επιχειρείν, των αγροτικών επιμελητηρίων στην επαγγελματική εκπροσώπηση και των διεπαγγελματικών οργανώσεων, «σημείο συνάντησης» των δυνάμεων του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα ενός κλάδου.

Όλα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας νέας ΚΑΠ, όπου καλούμαστε να διαπραγματευτούμε αφενός «πόσα» θα πάρουμε ως χώρα (ζητήματα εξωτερικής σύγκλισης, αιρεσιμότητας κ.λπ.) και αφετέρου πώς θα τα κατανείμουμε (διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου).

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης η μείωση του φόρου 10% αφορά τους Συνεταιρισμούς, τα καινούργια συνεργατικά σχήματα, γιατί όπως είπε «απαιτείται συνεργασία για οικονομίες κλίμακος, για να μπορέσουν τα προϊόντα μας με πιο ανταγωνιστικό τρόπο να διεισδύσουν σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδος», αναγνωρίζοντας ότι «είμαστε πάρα πολύ πίσω ως προς το επίπεδο της αγροτικής συνεργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή, η μεγαλύτερη τομή την οποία μπορούμε να κάνουμε. Εξ ου και θα υπάρχει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σε διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς, εντός του επόμενου μήνα. Θα είναι και η πρώτη μας παρέμβαση για την οργάνωση του αγροτικού κόσμου. Θα το περιμένετε σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Αγροτικό ρεύμα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ρεύματος, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη «να μπορούμε να δώσουμε στους αγρότες την δυνατότητα να αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να μπορούν να καλύπτουν το ακριβό κόστος ηλεκτροδότησης, ενδεχομένως μιας γεώτρησης. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως στον θεσσαλικό κάμπο έχουμε φτάσει σε σημεία όπου πρέπει να ξαναδούμε από μηδενική βάση το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και αυτό χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση. Πάντως, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Παράνομες ελληνοποιήσεις

«Είχα δεσμευθεί προσωπικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για χοιρινό κρέας. Ήδη με τους ελέγχους που κάναμε, για άλλο λόγο, για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων, έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες. Και οι τιμές, από ό,τι μου λένε, στο χοιρινό και στο γάλα, έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας παραγωγός που έχει τα ζώα του σε ένα βουνό πάνω -στην Σαμαρίνα για παράδειγμα τους επισκέφθηκα- και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή την διαδρομή -την έκανε αυτός και η οικογένεια του γενιές ολόκληρες- και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δεν θα πάρει την τιμή που του αξίζει για την δουλειά την οποία κάνει. Γιατί είναι γνωστό πως θέλουμε να κρατήσουμε τελικά τον κόσμο στα χωριά μας. Άρα στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα- πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα προς όσους αυτή την στιγμή επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για κρέας, να παράγουν φέτα και να την πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι δεν χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο ελληνικό γάλα. Θα είμαστε αμείλικτοι. Και βέβαια, να ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε και σε ερευνητικά προγράμματα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ η ημέρα που δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να μας επιτρέπουν να κάνουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός».

Το σχέδιο της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προσδιορίζεται συνεχώς και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Όπως παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, το σχέδιο αυτό διαρθρώνεται:

– Στη στρατηγική επιλογή παραγωγής τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, λαμβάνοντας υπόψιν τα περιβαλλοντικά δεδομένα και τις δεσμεύσεις της χώρας.

– Στην επιλογή η οποία προϋποθέτει μειωμένη χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και συνεπώς εφαρμογή μεθόδων πράσινης οικονομίας και ευφυούς γεωργίας.

– Σε δράσεις οι οποίες απαιτούν επενδύσεις και συνεπώς εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και βιώσιμα αγροτικά σχήματα.