εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϋπολογισμός της ΚΑΠ και Περιβαλλοντικά Μέτρα

0 comments
Προϋπολογισμός της ΚΑΠ και Περιβαλλοντικά Μέτρα

 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις 15 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, τα κράτη-μέλη ζήτησαν την παροχή του 30% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για περιβαλλοντικά μέτρα.

 

Αυτό καθιστά αυτή την τοποθέτηση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της ΚΑΠ, καθόσον είναι η πρώτη φορά που δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος παρά στις ενισχύσεις γενικά. Η απόφαση αυτή είναι βέβαιο, ότι σχετίζεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που πλέον αναγνωρίζονται από όλο και περισσότερους.

Το Συμβούλιο εστίασε στην πράσινη αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ μετά το 2020 και τη μακροπρόθεσμη πολιτική της Ένωσης για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Οι Υπουργοί Γεωργίας στήριξαν την προοπτική ενός ελάχιστου προϋπολογισμού της τάξεως του 30% για την εφαρμογή έργων που θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής εφαρμογής των οικολογικών προγραμμάτων, υπό την προϋπόθεση να μειωθούν οι απαιτήσεις της γραμμής βάσης και εφόσον οι ενισχύσεις αυτές εξαιρεθούν από τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων, ώστε να μην λειτουργήσουν τιμωρητικά για τους γεωργούς που αναλαμβάνουν υψηλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, σημείωσε ότι οι αγρότες πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, καθώς πρώτοι αυτοί βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την οικονομία της γεωργικής παραγωγής.

Σχετικά με την αυξημένη περιβαλλοντική και κλιματική φιλοδοξία της μελλοντικής ΚΑΠ, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι η πρόταση της Επιτροπής, κρίνεται πολύπλοκη και περιοριστική, και ότι στο πλαίσιο του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που καλύπτει πλέον τις παρεμβάσεις για το περιβάλλον και το κλίμα και των δύο πυλώνων, αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία, όχι μόνο κατά τον σχεδιασμό τους αλλά και με όρους χρηματοδότησης.

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε την ανάγκη για συμπερίληψη των μικρών νησιών του Αιγαίου στον κατάλογο των περιπτώσεων επενδύσεων που θα ενισχύονται μέχρι και 100%.