εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τάσεις στις Παγκόσμιες Τιμές για το Κρέας Πουλερικών

0 comments
Τάσεις στις Παγκόσμιες Τιμές για το Κρέας Πουλερικών

Οι τιμές του κρέατος πουλερικών αναμένεται να παρουσιάσουν εντυπωσιακή αύξηση μέσα στο 2019, λόγω της αύξησης της ζήτησης κυρίως στην Κίνα και λόγω του ότι τα όποια πλεονάσματα είχαν συσσωρευθεί, έχουν πλέον έλθει σε κανονικά επίπεδα.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Rabobank, τα αυξημένα κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ASF) στην Κίνα, αποδεκάτισαν τον πληθυσμό των χοίρων στην Κίνα και έτσι οι καταναλωτές κινούνται προς το κρέας πουλερικών, ως εναλλακτική λύση. Υπολογίζεται, ότι ο πληθυσμός των χοίρων έχει μειωθεί κατά 10-20% στη χώρα.

Επιπλέον, επικρατεί αστάθεια στην παραγωγή και στις τιμές των κρεάτων γενικά, λόγω διαφόρων παραγόντων μεταξύ των οποίων οι περιορισμοί στο εμπόριο λόγω ασθενειών και ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ. Η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε πολλές αγορές, όπως στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ταϋλάνδη. Αλλά η ζήτηση ήταν χαμηλή λόγωτης  γενικής κρίσης των αγορών και του περιορισμού του εμπορίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του κρέατος πουλερικών τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Οι τιμές τώρα έχουν βελτιωθεί. Σύμφωνα με τη Rabobank, η γενική εικόνα αλλάζει και η αγορά εμφανίζεται πιο αισιόδοξη ότι οι τιμές θα φθάσουν σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Χρειάζεται, όμως, πειθαρχία και υπομονή και θα οδηγηθύμε σε βελτιωμένες συνθήκες αγοράς. Αυτό θα έχει επιπτώσεις θετικές και για τους τοπικούς πληθυσμούς και για το παγκόσμιο εμπόριο. Παρ’ όλ’ αυτά, η αστάθεια θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του 2019, οδηγούμενη από τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο.