εγγραφείτε: Άρθρα

leader

DISARM: Πρόγραμμα για τη Μικροβιοαντοχή

0 comments
DISARM: Πρόγραμμα για τη Μικροβιοαντοχή

 

To project DISARM (Disseminating innovative Solutions for Antibiotic Resistance Management) είναι ένα νέο θεματικό δίκτυο συνεργασίας για τη μείωση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020.

 

Είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στη Ζωική Παραγωγή για την αντιμετώπιση επιβλαβών βακτηρίων έχουν δημιουργήσει «αντοχή» (resistance) στα μικρόβια, η οποία μειώνει έως και εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

Τα ανθεκτικά αυτά βακτήρια στα αντιβιοτικά συνήθως μεταφέρονται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέατος), οπότε το πρόβλημα της αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά μεταφέρεται και στον άνθρωπο. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η χορήγηση μεγαλύτερης δόσης ή ισχυρότερων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της προσβολής.

Σε αυτά τα θέματα έρχεται να δώσει επιστημονικές απαντήσεις το έργο DISARM, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η μείωση της αντοχής των μικροβίων (βακτηρίων) στα αντιβιοτικά με τρόπους που ουσιαστικά μειώνουν την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή εστιάζοντας τη χορήγησή τους όπου, όταν και στη δόση που πρέπει.

Tο πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 με συμμετοχή 15 Οργανισμών και Ιδρυμάτων από 9 Ευρωπαϊκές χώρες. Από πλευράς Ελλάδος στο project αυτό συμμετέχει το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συντονιστή τον Καθηγητή Γεώργιο Ζέρβα και βασική συνεργάτιδα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Τσιπλάκου.

Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων-παραγωγών, κτηνιάτρων, γεωπόνων-ζωοτεχνών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, ερευνητών, ακαδημαϊκών και βιομηχανίας που θα προσπαθήσει να προτείνει και να καθιερώσει μια πιο συνετή και υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή, με απώτερο στόχο τη μείωση της απειλής από την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα βασιστεί στην επεξεργασία, επιλογή και, ακολούθως, τη διάδοση των πλέον αποτελεσματικών ορθών πρακτικών και προσεγγίσεων βιοασφάλειας για κάθε κατηγορία εκτροφών παραγωγικών ζώων.