εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Γάλα στη Χοιροτροφία

0 comments

 Οι χοιρομητέρες και τα χοιρίδια μπορούν να ωφεληθούν από τα υποκατάστατα του γάλακτος. Σύμφωνα με πρόσφατες έρυνες στην Ολλανδία, η διατροφή των χοιριδίων με υποκατάστατα γάλακτος την περίοδο της γαλουχίας ωφελεί όχι μόνο τα χοιρίδια, αλλά και τις χοιρομητέρες. Οι χοιρομητέρες, παρατηρήθηκε, ότι χάνουν λιγότερο βάρος όταν τα χοιρίδια παράλληλα με το γάλα της μητέρας τους διατρέφονται και με υποκατάστατα γάλακτος, ενώ τα χοιρίδια μεγάλωναν γρηγορότερα και ασκούσαν, έτσι, μικρότερη πίεση στις μητέρες τους για θηλασμό.    

 

Το συνολικό όφελος είναι ότι τα χοιρίδια αποκτούν το επιθυμητό βάρος σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ και οι χοιρομητέρες είναι πιο γρήγορα σε θέση να αναπαραχθούν. Για τις χοιρομητέρες που στη διάρκεια του θηλασμού χάνουν πάνω από το 10% του βάρους τους, η αναπαραγωγή καθυστερεί ή κινδυνεύει να ακυρωθεί.

 

Σε παράλληλη έρευνα αποδείχθηκε, ότι τα χοιρίδια που κατανάλωναν υποκατάστατο γάλακτος και μετά τον απογαλακτισμό επίσης μεγάλωναν και αύξαναν το βάρος τους γρηγορότερα σε σύγκριση με αυτά που μετά τον απογαλακτισμό διατρέφονται με τις συνήθεις τροφές.