εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρύθμιση Οφειλών των Πτηνοτρόφων

0 comments

 

 
Με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών οι πτηνοτροφικές οργανώσεις ζητούν ρύθμιση οφειλών και πάγωμα κατασχέσεων. 
 
 
 
Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις του κλάδου Πτηνοτροφική και ΠΕΟΠΠ (Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών ζητούν ρύθμιση των οφειλών των πτηνοτρόφων από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους,  «τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με την πάγια τακτική τους στέλνονται από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και από άλλες τράπεζες στα δημόσια ταμεία για αναγκαστική είσπραξη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των κτηνοπτηνοτρόφων. Δηλαδή σε μερικές μέρες θα ακολουθήσουν εντάλματα σύλληψης, διακοπή χορήγησης φορολογικών ενημεροτήτων, δηλαδή διακοπή των εργασιών μας, δηλαδή παύση αγροκτηνο-πτηνοτροφικής παραγωγής».
 
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ, 
 
Για τη κτηνοπτηνοτροφία ισχύουν οι επόμενες Αποφάσεις με τις τροποποιήσεις τους που αφορούν εγγυημένα δάνεια από το ελληνικό δημόσιο:
 
• Με αριθ. 2/22213/0025/19.04.2006 ΦΕΚ Β΄ 579/2006 που αφορά τα έντοκα δάνεια αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000 €.
• Με αριθ. 2/4242/0025/01.03.2006 ΦΕΚ Β΄ 300/2006 που αφορά τα δάνεια αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 €.
• Με αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 ΦΕΚ Β’ 2375/2007 που αφορά τα άτοκα δάνεια αντιμετώπισης της κρίσης αγοράς και της έντονης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών πτηνών για τις εκμεταλλεύσεις ζωικής παραγωγής. 
 
Για τις Αποφάσεις αυτές έχουν εκδοθεί σειρά αντίστοιχων τροποποιητικών αποφάσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
Στη κρίση όμως αγοράς που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοπτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μεγάλης ανόδου του κόστους παραγωγής, της πτώσης των τιμών των προϊόντων, της εξαντλητικής φορολογίας, της έλλειψης χρηματοδότησης, και η απουσία οριστικής και μόνιμης ρύθμισης των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων δεν ήταν δυνατή η εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δόσεων των δανείων από τους παραγωγούς.
 
Η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφάσιζε κάθε χρόνο προσωρινή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ετήσιες παρατάσεις περιόδων χάριτος ή ετήσιες έντοκες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής σε συνδυασμό με την άρση των παραπομπών των οφειλών στα δημόσια ταμεία για αναγκαστική είσπραξή τους. Το πρόβλημα όμως αυτό παρέμενε και μάλιστα εντείνονταν διότι δεν αποφασίζονταν γενναία ρύθμισή τους σε μακροχρόνια βάση σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων των παραγωγών.
 
Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με την πάγια τακτική τους στέλνονται από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και από άλλες τράπεζες στα δημόσια ταμεία για αναγκαστική είσπραξη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των κτηνοπτηνοτρόφων . Δηλαδή σε μερικές μέρες θα ακολουθήσουν εντάλματα σύλληψης, διακοπή χορήγησης φορολογικών ενημεροτήτων, δηλαδή διακοπή των εργασιών μας, δηλαδή παύση αγροκτηνο-πτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή ΦΤΩΧΕΙΑ.
 
Οι άμεσες όμως καταβολές των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αδύνατον να καταβληθούν από τους παραγωγούς, διότι λείπει το απαιτούμενο ρευστό, ακόμη και για την αγορά των απαραίτητων εισροών, κυρίως ζωοτροφών, καθώς και άλλων λειτουργικών δαπανών για την λειτουργία των εκμεταλλεύσεων.
 
Η Πτηνοτροφική και η ΠΕΟΠΠ ζητούν για τις μεθοδεύσεις αυτές που είχαν δρομολογηθεί κατ΄επανάληψη τα τελευταία χρόνια και είχαν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από την οργάνωσή μας ακόμη μία φορά την παρέμβαση του Υπουργείου σας ώστε μέχρι να ορισθεί νέα ρύθμιση των οφειλών να ανασταλεί η ολέθρια αυτή πρακτική που έχει ως συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και τον αφανισμό του κλάδου.
 
Εκ των προτέρων πιστεύουμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να σταματήσει η αναστολή ειδοποιήσεων για καταλογισμό, καθώς επίσης να ανακληθούν όλοι οι καταλογισμοί οι οποίοι έχουν γίνει μέχρι σήμερα».
 
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΟΠΠ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΙΩΓΑΣ