εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Αγορά των Ζωοτροφών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

0 comments

 

 
Σε χαμηλότερες τιμές πωλούνται οι ζωοτροφές στην Ελλάδα λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ενώ χωρίς σημαντικές μεταβολές κινείται η αγορά ζωοτροφών στις άλλες χώρες της ΕΕ.
 
 
 
Ελλάδα
 
Η μείωση των τιμών των ζωοτροφών στην Ελλάδα οφείλεται στη μειωμένη ρευστότητας των παραγωγών, η οποία όχι µόνο δεν βελτιώθηκε αλλά, αντίθετα, επιδεινώθηκε περαιτέρω. Παρ’ όλ’ αυτά, οι πωλήσεις ζωοτροφών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα με δεδομένες τις οικονομικές ζημιές, αλλά και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου (κατά 20%) λόγω των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό. 

Βασική αιτία της αποκλιµάκωσης των τιµών δεν είναι άλλη από τη µείωση στις τιµές των πρώτων υλών, δηλαδή των σιτηρών που αποτελούν τα βασικά συστατικά των ζωοτροφών.  Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, η σόγια κυµαίνεται αυτή τη στιγµή στα 420-430 ευρώ ο τόνος, τo καλαµπόκι κινήθηκε φέτος στα 17-18 λεπτά το κιλό (από 22 λεπτά πέρυσι), το µαλακό σιτάρι στα 20 λεπτά, ενώ η ηλιόπιτα στα 180 ευρώ/τόνο (από 220-230 πέρυσι). ¨
 
Οι ίδιοι εκτιµούν ότι ακόµα δεν έχει γίνει αντιληπτό το πλήρες µέγεθος των επιπτώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό. Ειδικά για την προβατοτροφία, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ολόκληρα κοπάδια αφανίστηκαν ενώ, πέραν αυτού, και στα ζώα που επέζησαν οι αποδόσεις είναι σηµαντικά µειωµένες, σύµφωνα πάντα µε τις µαρτυρίες και των ίδιων των κτηνοτρόφων. 

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς πάντως κινείται εντός των εκτιµήσεων που διατυπώνει και η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Παρασκευαστών Σύνθετων Προϊόντων ∆ιατροφής Ζώων (FEFAC) στην τελευταία αναφορά της. Η  FEFAC, αφού σηµειώνει ότι «οι τιµές των ζωοτροφών παρουσίασαν πτωτική τάση στο διάστηµα 2013-2014», προβλέπει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και στις αρχές του 2015. 

Στην Ευρώπη
 
Ως κυριότερος παράγοντες πίεσης στις ζωοτροφές την περυσινή χρονιά, πέρα από τις µεγάλες σοδιές των σιτηρών, κατονοµάζεται από την FEFAC το ρωσικό εµπάργκο στο χοιρινό που ισχύει από τον περασµένο Φεβρουάριο. Επιπλέον επισηµαίνεται ότι η µεγάλη διαθεσιµότητα ζωοτροφών εξαιτίας ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και η απότοµη πτώση των τιµών των γαλακτοκοµικών επηρέασαν δραµατικά τη ζήτηση για σύνθετη τροφή για γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. 

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της FEFAC, η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ε.Ε. για το 2014 έφτασε στο εκτιµώµενο επίπεδο των 153.6 εκατοµµυρίων τόνων, δηλαδή 0,6% χαµηλότερα από το 2013. 

Ενώ η παραγωγή ζωοτροφών χοίρων και βοοειδών µειώθηκε κατά 1% και 1,5% αντίστοιχα, ο όγκος παραγωγής των ζωοτροφών πουλερικών παρουσίασε αύξηση 0,6%. Κατά συνέπεια, οι ζωοτροφές πουλερικών εδραίωσαν την θέση τους στην παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών έναντι των ζωοτροφών χοίρων.

Για το 2015, οι αναλυτές της FEFAC προβλέπουν σταθεροποίηση στην παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών, µείωση στην παραγωγή ζωοτροφών χοίρων κατά 1% και σηµαντική µείωση στις ζωοτροφές βοοειδών κατά 1,5% σε περίπτωση που η αγορά των γαλακτοκοµικών δεν επανέλθει σύντοµα. Με αυτό τον τρόπο πρόκειται να επηρεαστεί συνολικά η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών και να ελαττωθεί κατά 0,5% το 2015 σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος.