εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μείωση Γαλακτοπαραγωγής λόγω του Καιρού

0 comments

 

Οι δύο τελευταίες και συνεχόμενες κακοκαιρίες είχαν σημαντικές επιπτώσεις και απώλειες αναφορικά με την παραγωγή γάλακτος και το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
 
 
 
Στα όριά τους έχει φέρει τους Έλληνες κτηνοτρόφους το μακρύ διάστημα κακοκαιρίας που επικρατεί στη χώρας και ιδίως οι πολλές βροχοπτώσεις. Το πρόβλημα επέτειναν οι τελευταίες ζημιές σε πολλούς νομούς της χώρας, καθώς και ζώα χάθηκαν, αλλά και παραγωγικές εγκαταστάσεις επλήγησαν.
 
Οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν μονάδες γαλακτοπαραγωγής, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν εδώ και δυο μήνες, είναι αναγκασμένοι να κρατούν τα ζώα σταβλισμένα, γεγονός που επιφέρει πρόσθετο κόστος, καθώς αναγκάζονται να προμηθεύονται ζωοτροφές και κτηνοτροφικά φυτά, αφού τα ζώα όταν βρέχει δεν τρώνε στο ύπαιθρο. Αυτό ισχύει ιδίως για τα αιγοπρόβατα. 
Δύσκολη κατάσταση για αγελαδοτρόφους
 
Μια ακόμη παράμετρος που προκαλεί ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός πως αρκετοί από τους παραγωγούς υποσιτίζουν τα ζώα τους, λόγω έλλειψης πόρων, με αποτέλεσμα τα ζώα να παράγουν λιγότερο γάλα. Άρα τα ενδεχόμενα έσοδα από την πώληση γάλακτος μειώνονται ακόμη περισσότερο.
 
Αυτό αποδεικνύουν εξάλλου και τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, σύμφωνα με τα οποία, η ποσότητα αγελαδινού γάλακτος που παραδόθηκε από το Σεπτέμβριο και έπειτα παρουσιάζει μεγάλη κάμψη. Το Σεπτέμβριο του 2014 η παραγωγή έφτασε τους 45 χιλιάδες τόνους έναντι περίπου 48 χιλιάδων τόνων το 2013.
 
Τρεις χιλιάδες τόνους γάλα ήταν η απώλεια τον ίδιο μήνα το 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ το Νοέμβριο του 2014, που ξεκίνησαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις, η μείωση διευρύνθηκε, φτάνοντας τους 5 χιλιάδες τόνους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
 
Τη μεγάλη κρίση στον χώρο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία σχετικά με τις τιμές που εισπράττουν οι αγελαδοτρόφοι.  Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σ’ ένα χρόνο η τιμή έπεσε κατά 4 λεπτά (από τα 45 στα 41 το Νοέμβριο του 2013 και 2014 αντίστοιχα), γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς.
 
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι ο Νομός Έβρου και η Κρήτη. Πάνω από 40% εκτιμάται ότι ανέρχεται ήδη η μείωση της γαλακτοπαραγωγής στα αιγοπρόβατα,  με τα χιόνια στα ορεινά αλλά ακόμα και στις ημιορεινές περιοχές να έχουν προκαλέσει έντονο στρες στα θηλυκά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο της γαλακτοπαραγωγής, με άμεση συνέπεια τη μειωμένη τους απόδοση στο γάλα.
Θεωρείται σίγουρο ότι, μετά το πέρας του χιονιά, οι βοσκοί θα ανακαλύψουν και πάλι πολλά νεκρά ζώα. Είμαστε σε μια εποχή που γεννούν τα όψιμα πρόβατα. Και θα ανέβει πάρα πολύ η θνησιμότητα των νεογέννητων αρνιών