εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας

0 comments
Οι Προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του κ. Petre Daea, Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας, κατατέθηκαν οι προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2019 στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας είναι η διαχείριση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

Άλλα θέματα της Προεδρίας περιλαμβάνουν τη βιοοικονομία, την καινοτομία και τη γεωργική έρευνα, τις φυτικές πρωτεΐνες, την υγεία των φυτών και των ζώων.

Ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας θα πρέπει να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός, ικανός να παρέχει στους πολίτες ποιοτικά τρόφιμα σε λογικές τιμές. Η γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί για τους ευρωπαίους αγρότες.

Ακόμη, πρέπει να αρθούν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αγρότες στις διεθνείς αγορές. Επίσης ένας ακόμη στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων διατροφής.

Στον τομέα της αλιείας, η Προεδρία θα συνεχίσει τις εργασίες για τα πολυετή σχέδια διαχείρισης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, καθώς και για την εξωτερική διάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μεταρρυθμιστική δέσμη της ΚΑΠ μετά το 2020 και για τη νέα «πράσινη αρχιτεκτονική» που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ συζητήθηκαν και θέματα, που αφορά την αγροτική ανάπτυξη.

Μετά το επίσημο γεύμα οι υπουργοί της ΕΕ άκουσαν από την Επιτροπή τις θέσεις της για την ανάπτυξη της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο, ενημερώθηκε επίσης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, τη μικροβιακή αντοχή και τα προβλήματα στην ποιότητα των τροφίμων.