εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρωπαϊκό Εμπόριο Αγροδιατροφικών Προϊόντων

0 comments
Ευρωπαϊκό Εμπόριο Αγροδιατροφικών Προϊόντων

 

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), διαπιστώνεται διπλασιασμός της αξίας των εισαγωγών και των εξαγωγών σε επίπεδο ΕΕ στα αγροδιατροφικά προϊόντα μέσα στην τελευταία 15ετία.

 

Συγκεκριμένα, το 2017, η αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ιχθυρών, έφθασε τα 275 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,4% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας της ΕΕ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο του 2002, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης των αγροτικών προϊόντων, όσο και των τροφίμων.

Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία για την ΕΕ ήταν τα γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα και γιαούρτι) και τα αβγά, με 11,3 δισ. ευρώ, ενώ από κοντά ακολούθησαν το κρέας και τα παραπροϊόντα σφαγίων, με 10,3 δισ. ευρώ. Ως προς τις εισαγωγές, η ΕΕ δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για φρούτα και καρπούς (20,4 δισ. ευρώ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος αγροτικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ το 2017, με τη συνολική αξία των διμερών εμπορικών ροών να ανέρχεται σε 33,3 δισ. Ευρώ, αλλά ήταν και ο κύριος εξαγωγικός προορισμός της ΕΕ.  Η ΕΕ εισήγαγε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα αξίας 11,4 δισ. ευρώ (8,2% επί των συνολικών αγροτικών εισαγωγών).

Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές σε αξία συναλλαγών προέρχονται από τη Βραζιλία.