εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΗΠΑ: Κύριος Προμηθευτής Σόγιας στην ΕΕ

0 comments
ΗΠΑ: Κύριος Προμηθευτής Σόγιας στην ΕΕ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ο κύριος προμηθευτής σπόρων σόγιας στην Ευρώπη, φθάνοντας το 69% σε σύγκριση με 38% που ήταν την ίδια περίοδο πέρσι (από τον Ιούλιο έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2017). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πέρυσι, η ΕΕ είχε εισαγάγει 1.868.652 τόνους αμερικανικών σπόρων σόγιας, ενώ οι τρέχουσες εισαγωγές κορυφώνονται τώρα σε 3.722.860 τόνους.

Αυτό σημαίνει επίσης, ότι η ΕΕ είναι σήμερα μακράν ο κορυφαίος προορισμός των εξαγωγών σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ (27%), ακολουθούμενη από την Αργεντινή και το Μεξικό (το καθένα αντιπροσωπεύει το 10%).

Μετά την κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ των προέδρων Juncker και Trump στις 25 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τακτικά στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο πολλών περιοχών και προϊόντων, κυρίως σπόρων σόγιας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία Phil Hogan δήλωσε: «Λόγω ποικίλων άλλων παραγόντων της αγοράς και του κλίματος, η παραγωγή ευρωπαϊκών πρωτεϊνούχων φυτών δεν επαρκεί για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Όσον αφορά τη σόγια, η αυτάρκεια στην ΕΕ ανέρχεται μόλις στο 5% έτσι ώστε, ενώ εξετάζουμε την ανάπτυξη του αναπτυξιακού μας δυναμικού για τις φυτικές πρωτεΐνες της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να εισάγουμε σπόρους σόγιας από τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής μας».

Η σημερινή έκθεση δείχνει ότι:

-Σε σύγκριση με τις πρώτες 22 εβδομάδες της περιόδου εμπορίας 2017 (Ιούλιος έως τέλος Νοεμβρίου), οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 100% στους 3.722.860 τόνους.

-Όσον αφορά τις συνολικές εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ, το μερίδιο των ΗΠΑ είναι τώρα στο 69%, έναντι 38% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ξεπερνούν σημαντικά τη Βραζιλία (25%), τον δεύτερο κύριο προμηθευτή της ΕΕ, ακολουθούμενη από τον Καναδά (2%), την Παραγουάη (1%) και την Ουρουγουάη (1%)

Ιστορικό

Η ΕΕ εισάγει περίπου 14 εκατομμύρια τόνους σπόρων σόγιας ετησίως ως πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή των ζώων μας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, των χοίρων και των βοοειδών, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ αποτελούν μια πολύ ελκυστική επιλογή ζωοτροφών για τους ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές τους.

Τα στοιχεία, που περιλαμβάνονται στην έκθεση προέρχονται από το Παρατηρητήριο της αγοράς καλλιεργειών, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017.