εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σχέση Ευζωίας των Ζώων και Χρήσης Αντιβιοτικών

0 comments
Σχέση Ευζωίας των Ζώων και Χρήσης Αντιβιοτικών

 

Τα ζώα, που φροντίζονται σωστά και εκτρέφονται σε στάβλους με τις κατάλληλες συνθήκες εκτροφής και διατροφής είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε λοιμώξεις και γι’ αυτό χρειάζονται λιγότερα αντιβιοτικά, ενώ από αυτά παράγονται πιο ποιοτικά και πιο υγιεινά τρόφιμα.

 

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά (μικροβιοαντοχή) αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων, με την έννοια, ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν, δεν είναι αποτελεσματικά στην ίαση διαφόρων ασθενειών.

Η μικροβιοαντοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διεθνή συντονισμό όλων των προσπαθειών στη βάση της αντίληψης για την ενιαία υγεία (One Health Concept). Η προώθηση της υπεύθυνης χρήσης των αντιβιοτικών και η μείωση της κατανάλωσης των ποσοτήτων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους και στα ζώα σε όλο τον κόσμο, είναι ζωτική  για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών στη μάχη ενάντια σε μικροβιακές ασθένειες στα ζώα και στους ανθρώπους.

Οι επαγγελματίες κτηνίατροι στην ΕΕ έχουν ένα ρόλο κλειδί στην υγεία των ζώων, στην ευζωία τους, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη κτηνοτροφία και γι’ αυτό δεσμεύονται να πάρουν ηγετικό ρόλο στη μάχη ενάντια στη μικροβιοαντοχή.