εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικά Νέα: Μια Ματιά στην Ευρώπη

0 comments
Αγροτικά Νέα: Μια Ματιά στην Ευρώπη

 

Δημοσιεύονται σύντομες ειδήσεις από το Δελτίο της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ.

 

Ανήσυχη η Επιτροπή για τα συστατικά χαλκού στα παρασιτοκτόνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την επανέγκριση των συστατικών χαλκού στα παρασιτοκτόνα, που πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει νέα πρόταση στα κράτη μέλη της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα που περιέχουν χαλκό έχουν εγκριθεί στην ΕΕ ως βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα, δημιουργώντας ωστόσο «ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά στη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον», σύμφωνα με την EFSA.

Εντούτοις, σήμερα δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους βιοκαλλιεργητές που χρησιμοποιούν μυκητοκτόνα για την παραγωγή πατάτας, σταφυλιών, ντομάτας και μήλων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες, η εκτίμηση των κινδύνων παραμένει αμετάβλητη και συνεπώς οι νέες πληροφορίες που παρέχονται δεν αλλάζουν το γενικό συμπέρασμα που συνάγεται κατά την αξιολόγηση ανανέωσης των ενώσεων χαλκού», ανέφερε η EFSA.

ΕΕ: Προβληματισμένοι οι αγρότες μετά την απόφαση του ΔΕΚ για επεξεργασία γονιδίων

Σύγχυση στα κράτη μέλη της ΕΕ προκαλεί πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την επεξεργασία γονιδίων, ενώ η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις επιπτώσεις στο μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει επί του παρόντος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και συζητά το εν λόγω ζήτημα με τα κράτη μέλη, ανέφεραν πηγές στη EURACTIV. Εντούτοις, δεν είναι σαφής η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ερμηνεία του νόμου σε εθνικό επίπεδο.

Τον περασμένο Ιούλιο, το ΔΕΚ αποφάνθηκε ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με τεχνική αναπαραγωγής φυτών μεταλλαξιγένεσης είναι ΓΤΟ και πρέπει, κατ ‘αρχήν, να εμπίπτουν στην Οδηγία για τους ΓΤΟ.

Ο όρος NPBTs περιγράφει μια σειρά επιστημονικών μεθόδων για τη γενετική μηχανική στα φυτά για την ενίσχυση παραγόντων, όπως η αντοχή στην ξηρασία και τα παράσιτα.

Η απόφαση συγκλόνισε τον κλάδο και τους αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για σοβαρό πλήγμα για την καινοτομία στην ευρωπαϊκή γεωργία και προειδοποίησαν για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Αναγκαία η μετάβαση προς μια βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ

«Οι ευρωπαϊκές προτιμήσεις αλλάζουν και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη μετάβαση προς μια πραγματικά βιώσιμη γεωργία», αναφέρει σε άρθρο της στη EURACTIV η σύμβουλος ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων της Humane Society International/Europe, Alexandra Clark.

Όπως υπογραμμίζει, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε άνοδος στη δημοτικότητα των προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας, ενώ οι εταιρείες που παράγουν φυτικά εναλλακτικά προϊόντα αποτελούν πλέον ισχυρούς παράγοντες στην παγκόσμια αγορά πρωτεϊνών. «Είναι ζωτικής σημασίας να βοηθηθούν οι αγρότες της ΕΕ, προκειμένου να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη αυτή ζήτηση», σημειώνει η κ. Clark.

Σύμφωνα με την Euromonitor, το 2017, τα γάλατα φυτικής προέλευσης αντιπροσώπευαν το 12% της παγκόσμιας αγοράς γάλακτος, ενώ προβλέπεται ότι οι εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων θα αποφέρουν 19 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022.

Οι επενδυτές αμφισβητούν 55 εταιρείες για τις πρακτικές lobbying σε περιβαλλοντικά ζητήματα

Πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη της καθοριστικής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24), μια ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής την Τράπεζα της Αγγλίας και το σουηδικό εθνικό ταμείο συντάξεων AP7, απέστειλε επιστολή σε 55 εταιρείες προκειμένου να τις ευαισθητοποιήσει για ζητήματα που άπτονται του κλίματος.

Ειδικότερα, οι επενδυτές στόχευσαν στις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές εταιρείες λόγω των μεγάλων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του σημαντικού ρόλου τους στον τομέα της ενέργειας.

Κάθε εταιρεία έχει κληθεί να επανεξετάσει τις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς συλλόγους και ομάδες πίεσης, για να εξασφαλιστεί η ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση της εταιρείας τους που υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Θα σας ζητούσαμε να αναθεωρήσετε τις θέσεις lobbying που υιοθετούνται από τις οργανώσεις στις οποίες είστε μέλος. Αν αυτές οι θέσεις είναι ασυμβίβαστες με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, τότε θα σας ενθαρρύνουμε να διασφαλίσετε ότι θα υιοθετήσετε θέσεις που θα είναι σύμφωνες με αυτούς τους στόχους», αναφέρει η επιστολή.

Πηγή: www.ypaithros.gr,  Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου