εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εκτιμήσεις για την Αγορά των Δημητριακών

0 comments
Εκτιμήσεις για την Αγορά των Δημητριακών

 

Η Κίνα, η δεύτερη παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα πάνω τα στατιστικά στοιχεία της παραγωγής καλαμποκιού για τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ η φετινή παραγωγή σιτηρών στη Ρωσία αναμένεται μειωμένη κατά 16%.

 

Στην Κίνα

Η κίνηση της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους Dominique Patton, Hallie Gu,   θεωρείται, ότι θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τα παγκόσμια σενάρια προσφοράς και ζήτησης του προϊόντος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση NBS, η Κίνα παρήγαγε πολύ περισσότερο καλαμπόκι. Αυτό σημαίνει, ότι εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού δόθηκαν επιπλέον για ζωοτροφή, ή αποθηκεύθηκαν.

Η γενική αναθεώρηση των στοιχείων ακολουθεί την απογραφή του περασμένου έτους, που έγινε για όλη τη δεκαετία 2007-2017 και η οποία οδήγησε τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας να αναθεωρήσει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, όπως δήλωσε επίσημα εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή καλαμποκιού το 2017 ανήλθε σε 259 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τους 215,9 εκατομμύρια τόνους που η Κίνα είχε αρχικά αναφέρει ως εκτίμηση.

Τα νέα δεδομένα υπογραμμίστηκαν από το επίσημο think tank της Κίνας για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους (CNGOIC) στη μηνιαία έκθεσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η απότομη αύξηση του μεγέθους της περσινής καλλιέργειας έρχεται μετά την πώληση ενός μεγάλου μέρους των τεράστιων κρατικών αποθεμάτων καλαμποκιού, προκαλώντας τις προσδοκίες ότι σύντομα θα χρειαστεί να αρχίσει να εισάγει μεγαλύτερους όγκους σιτηρών.

Το Πεκίνο δήλωσε επίσης ότι πρόκειται να προωθήσει νομοσχέδιο που θα απαιτεί την προσθήκη 10% αιθανόλης στην παροχή καυσίμων βενζίνης, πράγμα που θα σήμαινε την ανάγκη για περισσότερη αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι.

Η έκθεση του CNGOIC ανέφερε ότι το γραφείο στατιστικών είχε αυξήσει την καλλιεργούμενη έκταση για το καλαμπόκι πέρυσι από 35,5 εκατομμύρια εκτάρια σε 42,4 εκατομμύρια εκτάρια. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν ελαφρώς σε 6,1 τόνους ανά εκτάριο από 6,09 τόνους ανά εκτάριο.

Η καλλιέργεια καλαμποκιού του 2016 αναθεωρήθηκε σε 263 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα δεδομένα για το 2015 άλλαξαν σε 265 εκατομμύρια τόνους, τα υψηλότερα από ποτέ. Το CNGOIC δήλωσε ότι αναμένει αύξηση της παραγωγής για την περίοδο 2018/19 κατά 0,05% σε 259 εκατ. τόνους.

Η εκτίμηση είναι κατά πολύ υψηλότερη από την πιο πρόσφατη πρόβλεψη 215 εκατομμυρίων τόνων του υπουργείου Γεωργίας. Το CNGOIC αύξησε επίσης την εκτίμησή του για κατανάλωση σε 292,9 εκατομμύρια τόνους, αφήνοντας ένα έλλειμμα για το έτος της τάξης των 30,7 εκατομμυρίων τόνων.

Στη Ρωσία

Ολοκληρώθηκε, σχεδόν, η φετινή συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία στις 6 Νοεμβρίου και το υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από την πρώτη καταγραφή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συγκομιδής βρίσκεται στο 99%, με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 73,4 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 16% σε σχέση με την περυσινή περίοδο συγκομιδής. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτηρά έφτασαν τα 26,3 εκατ. εκτάρια, μειωμένες κατά 4% και μέση απόδοση τους 2,79 τόνους ανά εκτάριο. Η μέση απόδοση, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, μειώθηκε κατά 13%, σε σχέση με πέρυσι.

Επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στις αποδόσεις και την ποιότητα των δημητριακών

Σύμφωνα με μια μελέτη, αναμένεται γενικά, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειώσει τις αποδόσεις και την ποιότητα των δημητριακών, αλλά και των καλλιεργειών στο σύνολό τους.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα του τομέα του καλαμποκιού θα μειωθεί κατά 7,4%, του σίτου κατά 6%, ενώ οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια ρυζιού και σόγιας συνοψίζονται σε μια απώλεια της τάξης του 3,2%.