εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Επιστήμης και των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Κτηνιάτρων

0 comments
Κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Επιστήμης και των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Κτηνιάτρων

 

Την έντονη αντίδραση της στο σχέδιο νόμου για το «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής και μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση Τμήματος «Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς» εφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ.

 

Η ΠΟΓΕΔΥ σημειώνει ότι με την σχετική διάταξη αγνοείται ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος των Ελλήνων Κτηνιάτρων, τις δύο Κτηνιατρικές Σχολές της Χώρας, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Παράλληλα, τονίζει τον κίνδυνο να κατακερματιστούν «τα γνωστικά αντικείμενα Κτηνιατρικής Επιστήμης και να ενταχθούν κύκλοι σπουδών με κτηνιατρικά αντικείμενα στα γεωπονικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κτηνιάτρων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ έχει ως εξής: 

«Με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε ότι εισήχθη στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλες διατάξεις?, στο οποίο υπάρχει η παγκοσμίου καινοτομίας διάταξη περί ιδρύσεως Τμήματος «Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς», αγνοώντας έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο των Ελλήνων Κτηνιάτρων, τις δύο Κτηνιατρικές Σχολές της Χώρας, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι γίνεται μια προσπάθεια, εν κρυπτώ και με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού, να κατακερματιστούν τα γνωστικά αντικείμενα Κτηνιατρικής Επιστήμης και να ενταχθούν κύκλοι σπουδών με κτηνιατρικά αντικείμενα στα γεωπονικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κτηνιάτρων, αγνοώντας του επισήμους φορείς του κτηνιατρικού κλάδου που από τις αρχές του περασμένου αιώνα διακονούν τους δύο βασικούς τομείς της επιστήμης των ζώων συντροφιάς, τον τομέα της υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς.

Χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές σκεπτικό της κυβέρνησης για την εισαγωγή μιας τέτοιας διάταξης, αφού ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στο φως της διαβούλευσης όπως θα ταίριαζε στη δημοκρατία, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην προσπάθεια να εφαρμοστεί μία ακόμα «μεταρρύθμιση» στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που οδηγεί στην παραγωγή ?καταρτισμένων? πτυχιούχων με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στο σχέδιο που είχε αναρτηθεί προς διαβούλευση μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2018, δε γινόταν καμία αναφορά για ίδρυση Τμήματος «Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο.

Η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μιας ακόμα «κτηνιατρικής» σχολής χωρίς προηγούμενα να εκτιμηθεί εάν υπάρχει ανάγκη στην χώρα για περισσότερους κτηνιάτρους. Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση εισάγει τέτοια διάταξη, ενώ οι ελλείψεις στις υπάρχουσες σχολές σε υλικοτεχνικά μέσα και ακαδημαϊκό προσωπικό είναι κατά γενική ομολογία μεγάλες και δεν μπορεί να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ιδίως ειδίκευσης μετά το βασικό πτυχίο που απαιτείται σήμερα από την εξέλιξη της κτηνιατρικής επιστήμης παγκοσμίως, στις δύο ήδη υπάρχουσες κτηνιατρικές σχολές.

Εκτός του ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί η κτηνιατρική είναι παντού στον κόσμο ενιαία και αδιαίρετη, θα οδηγήσει στη δημιουργία «καταρτισμένων» αποφοίτων-εργαζόμενων χωρίς συνολική αντίληψη της κτηνιατρικής, με περιορισμένο εύρος επαγγελματικών δικαιωμάτων και ότι αυτό συνεπάγεται στην αγορά εργασίας. Με την εξέλιξη αυτή κατακερματίζεται η κτηνιατρική επιστήμη με αντίστοιχο αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κτηνιάτρων. Διασπάται το ενιαίο της Κτηνιατρικής επιστήμης, που περιλαμβάνει την υγεία και προστασία των ζώων καθώς και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης με δυσμενείς συνέπειες στην άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος στο ήδη δυσμενές εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης δημιουργείται και το υπόβαθρο για τη διεκδίκηση τμήματος υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης στο Γ.Π.Α. Με τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις οι οποίες δυστυχώς ενισχύονται όπως διαφαίνεται και από τις πρυτανικές αρχές του Γ.Π.Α., οδηγούμαστε σε αποτελέσματα που καμία σχέση δεν έχουν με την κατάσταση στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον, τις ανάγκες της σημερινής πρωτογενούς παραγωγής και του διεθνούς εμπορίου αλλά ούτε και με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα μας.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπέρ του ενιαίου και ισχυρού πτυχίου Κτηνιατρικής που θα υπηρετεί ολοκληρωμένα και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την υγεία και την ευζωία των ζώων.

Καλούμε όλους τους φορείς σε συνεργασία για να διαμορφώσουμε κοινή θέση ώστε να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή διάταξη.

Καλούμε το ΓΕΩΤΕΕ να πάρει θέση προασπίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των κτηνιάτρων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη διάταξη.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα δεχθούμε τον κατακερματισμό και την εκχώρηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων».