εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προδιαγραφές για τη Σήμανση Αλλεργιογόνων

0 comments
Προδιαγραφές για τη Σήμανση Αλλεργιογόνων

 

Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων και ποτών ζήτησαν από την Commission την κατάρτιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τη σήμανση αλλεργιογόνων ουσιών στα προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

 

Η ΕΕ διαθέτει μεν αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τις ετικέτες σήμανσης των αλλεργιογόνων ως συστατικά στα τρόφιμα, αλλά οι κατασκευαστές σπάνια εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους είναι εντελώς απαλλαγμένα από ίχνη ανεπιθύμητων αλλεργιογόνων ουσιών  κι αυτό παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων για την πρόληψη της μόλυνσης,.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την αβεβαιότητα, χρησιμοποιούν την ετικέτα για την προφύλαξη ενάντια στα αλλεργιογόνα (PAL). Η εν λόγω ετικέτα έχει τη μορφή προειδοποίησης σχετικά με τη συσκευασία του προϊόντος που μπορεί να περιέχει ίχνη συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συστατικών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν «καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας» στην ενιαία αγορά».

Η Food Drink Europe προειδοποίησε ότι η απουσία πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με την PAL απειλεί την αξιοπιστία του συστήματος προς τους καταναλωτές, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες και υπονομεύοντας την ενιαία αγορά.

Σε πρόσφατο έγγραφό της, η οργάνωση κάλεσε την Επιτροπή να παράσχει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για τη σήμανση των πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας σαφείς, τυποποιημένους και εύκολα μεταφρασμένους όρους. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία PAL πρέπει να είναι αυστηρά επιστημονική.

«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα έχουν υποβληθεί σε εκτίμηση κινδύνου και ότι η παρουσία ή η απουσία PAL είναι συνέπεια αυτής της διαδικασίας», κατέληξε η Food Drink Europe.

Επιπλέον, η έλλειψη ηγετικής θέσης της ΕΕ στο θέμα αυτό προκάλεσε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια και πρακτικές σήμανσης.

Περίπου το 90% του κύκλου εργασιών της ΕΕ στον κλάδο των τροφίμων και ποτών παράγεται εντός της ενιαίας αγοράς, έτσι οι διαφορετικές πρακτικές σήμανσης μεταξύ των κρατών μελών επιφέρουν σημαντικά εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.