εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνοποιήσεις Αυγών και Ένταξη των Αυγών στο Άρτεμις

0 comments
Ελληνοποιήσεις Αυγών και  Ένταξη των Αυγών στο Άρτεμις

Στη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εντάξει σε νομοσχέδιο τροπολογία για την ένταξη του αβγού στο σύστημα Άρτεμις του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

 

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς το μείζον θέμα των ελληνοποιήσεων, το οποίο οι ελληνικές μονάδες παραγωγής θέτουν στην κορυφή της ατζέντας με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, καθώς, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στην πτηνοτροφία ωοπαραγωγής χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  • Ενώ πριν από λιγότερο από μια δεκαετία είχαμε περισσότερο από 5,5-6 εκατ. ζωικό κεφάλαιο στην αβγοπαραγωγή στη χώρα και ήμασταν σχεδόν αυτάρκεις, σήμερα έχουμε οριακά πάνω από 3 εκατ. κότες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε είτε κλείσιμο μονάδων είτε απαξίωση μονάδων, που έχουν κρατήσει μικρό ζωικό κεφάλαιο.
  • Ενώ, όμως, καταγράφεται μείωση της παραγωγής μεγαλύτερη από 40%, παρ’ όλα αυτά στο διάστημα αυτό δεν έχει λείψει από την αγορά το ελληνικό αβγό. Αυτό σημαίνει πως έχει βρεθεί ένας άλλος τρόπος που καλύπτει την έλλειψη, δηλαδή εισάγονται παράνομα αυγά και παρατηρείται εξαπάτηση του καταναλωτή.
  • Η εξαπάτηση του καταναλωτή είναι διπλή. Από τη μια, όσον αφορά την προέλευση του αβγού και, από την άλλη, όσον αφορά την κατηγορία του, δηλαδή, μπορεί να πρόκειται για αβγό κλωβοστοιχίας που πουλιέται σαν ελευθέρας βοσκής ή ακόμη και σαν βιολογικό.
  • Η πρακτική των ελληνοποιήσεων και η αποθράσυνση των εμπλεκομένων στα κυκλώματα που το στηρίζουν έχει εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε, από εκεί που έφερναν τα αβγά στην Ελλάδα και έβρισκαν τρόπους να τα σημάνουν με κωδικούς Ελλήνων παραγωγών,τώρα έρχεται έτοιμο σημασμένο απ’ έξω.

Συμπερασματικά, η εφαρμογή του συστήματος Άρτεμις στο αβγό, που θα καταγράφει το ισοζύγιο παραγωγής-εμπορίας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και βέβαια, παράλληλα με το Άρτεμις, χρειάζονται και πιο συστηματικοί έλεγχοι.