εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σύσκεψη ΥΠΑΑΤ – Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας

0 comments
Σύσκεψη ΥΠΑΑΤ – Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας

 

Συνεργασία με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας είχε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου με θέμα κυρίως τις ελληνοποιήσεις και τον έλεγχο της αγοράς.

 

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων και των ελέγχων στην αγορά του αυγού, η εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ και στο αυγό και το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τις σταυλικές εγκαταστάσεις που αφορά και την λειτουργία-αδειοδότηση των πτηνοτροφικών μονάδων.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των αυγοπαραγωγών, είναι μεγάλο πρόβλημα οι «ελληνοποιήσεις» αυγών για αυτό ζητούν εδώ και 4 χρόνια να υπάρξουν έλεγχοι ισοζυγίων μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ και στο αυγό. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα αυγά που τρώνε». Τα αυγά που ελληνοποιούνται έρχονται κυρίως από τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια κ.α.). Μάλιστα έρχονται με την ελληνική σήμανση.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ο κλάδος είναι ότι δεν υπάρχει μητρώο επιχειρήσεων. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν την λειτουργία τους και ποιες έχουν κλείσει. Επίσης τα κυκλώματα που ελληνοποιούν αυγά μπορούν – με την έλλειψη στοιχείων – να χρησιμοποιούν κωδικούς επιχειρήσεων που έχουν παύση την λειτουργία τους.

Επίσης ένα ακόμη αίτημα που έχει η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας είναι η απλούστευση της αδειοδότησης των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.