εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διασύνδεση των Κρεοπωλείων με τον ΕΛΓΟ

0 comments
Διασύνδεση των Κρεοπωλείων με τον ΕΛΓΟ

 

Η υποχρέωση βάσει της ΚΥΑ 1384/41923 (ΦΕΚ τ.Β΄ 1127/28-03-2018) να διασυνδεθούν οι επιχειρήσεις με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέχρι τις 28 Ιουνίου 2018 είναι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος έλαβαν πρόσφατα σημειώματα από τον Οργανισμό.

 

Ανάμεσά τους και πολλά κρεοπωλεία.

Τι ακριβώς έχει συμβεί. Βάσει της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθορίζει όλα τα σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος, καθώς και με τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, όλες οι επιχειρήσεις που:

α. ασχολούνται με τη σφαγή ζώων
β. ασχολούνται με την εμπορία, τη διακίνηση, τον τεμαχισμό, τη μεταποίηση και την τυποποίηση κρέατος
γ. ασχολούνται με τη λιανική πώληση του κρέατος και έχουν πάνω από ένα υποκατάστημα

 

είναι υποχρεωμένες να έχουν διαδικτυακή σύνδεση με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Μάλιστα στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται ότι τα σφαγεία είναι υποχρεωμένα να δίνουν τα στοιχεία των αγοραστών κρέατος στον Οργανισμό. Από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΟ απέστειλαν σημειώματα σε όσους έχουν πραγματοποιήσει αγορές από τα σφαγεία, ζητώντας τους να συνδεθούν με την ηλεκτρονική εφαρμογή και να συμπληρώσουν τα ανάλογα στοιχεία.

Όπως είναι φυσικό, αρκετοί κρεοπώλες οι οποίοι πραγματοποιούν οι ίδιοι σφαγές ή είναι αγοραστές απευθείας από τα σφαγεία, θορυβήθηκαν. Κάποιοι από αυτούς απευθύνθηκαν και στο Meat News αναζητώντας περισσότερη ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι από τις 14 Μαΐου η ιστοσελίδα meatnews.gr  είχε ασχοληθεί με το θέμα και είχε γράψει τις σχετικές πληροφορίες.

Ανανεώνοντας την ενημέρωσή μας  από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αυτό που ισχύει για τα κρεοπωλεία είναι το εξής:

  • Όλα τα κρεοπωλεία τα οποία είναι «πρώτοι αγοραστές κρέατος», δηλαδή αγοράζουν απευθείας από σφαγείο ή εισάγουν από σφαγείο του εξωτερικού, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση στον ΕΛΓΟ, συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Οργανισμού.
  • Όσα κρεοπωλεία έχουν πάνω από ένα υποκατάστημα (δηλαδή έχουν τουλάχιστον δυο καταστήματα) είναι υποχρεωμένα βάσει της ΚΥΑ να συμπληρώνουν ισοζύγια κρέατος κάθε μήνα, όπως ακριβώς και οι εμπορικές επιχειρήσεις. Αν οι ετήσιες αγορές τους είναι μέχρι 80 τόνους, τα ισοζύγια υποβάλλονται κάθε εξάμηνο. 

Αντιδράσεις

Είναι γνωστό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών, αλλά και πολλά Σωματεία έχουν προσφύγει κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κλάδος των κρεοπωλών αντιδρά κυρίως στο μέτρο της αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή μηχανή.

Μιλώντας με στελέχη του κλάδου μας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση, ενώ εκφράζονται και απορίες για το πώς θα ελέγχεται η εφαρμογή αυτής της ΚΥΑ, αφού δεν έχουν λυθεί ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι φύρες. «Όταν αγοράζω ένα αρνί», μας είπε έμπειρος κρεοπώλης, «το βάρος που αναγράφεται στο τιμολόγιο είναι από ολόκληρο το σφάγιο. Όμως εγώ το πουλάω χωρίς κεφάλι, χωρίς πόδια. Πώς θα βγει ισοζύγιο αγοράς-πώλησης;». Το ίδιο μας ανέφερε και για τα παρασκευάσματα.

Πρόβλημα με τα κλιμάκια ελέγχου

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει ανακύψει στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου είναι η σύσταση των κλιμακίων ελέγχου. Σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ, στα κλιμάκια ελέγχου πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά και υπάλληλοι με οικονομικές γνώσεις (κλάδου Διοικητικού-Οικονομικού). Τέτοιους υπαλλήλους όμως δεν διαθέτουν πολλές περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και η διαδικασία για να ορισθούν τέτοιοι υπάλληλοι στα κλιμάκια ελέγχου καθυστερεί σε πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν συσταθεί τα κλιμάκια σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχουν δρομολογηθεί ήδη λύσεις και γι’ αυτή την εκκρεμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα ήρθε και στη Βουλή μέσα από ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Πηγή: meatnews.gr