εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νομοθετικές και Πολιτικές Προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ

0 comments
Νομοθετικές και Πολιτικές Προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει και που είναι πολιτικές και νομοθετικές.

 

Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά με τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι «το επόμενο διάστημα σε επίπεδο νομοθετικού έργου έχουμε μπροστά μας και προετοιμάζουμε τρία νομοσχέδια, που φιλοδοξούμε να τα έχουμε έτοιμα μέχρι τέλος του χρόνου: Το ένα αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που η διαδικασία είναι απελπιστικά αργή και ωθεί στην απελπισία πολλούς κτηνοτρόφους, πέρα από το ότι θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ. […] Προετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο για την εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά και των συνεταιρισμών, που εκεί θα επιχειρήσουμε να λύσουμε και κάποια από τα πολλά ζητήματα που έχουν οι συνεταιρισμοί και το τρίτο είναι για την αλιεία. Αυτό ανανεώνει το πλαίσιο της αλιείας γιατί ο βασικός κορμός νομοθέτησης, το βασικό νομοθέτημα είναι της δεκαετίας του 60».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες σε επίπεδο χάραξης πολιτικής εξήγησε: «Έχουμε μεγάλο άνοιγμα στις εισαγωγές κρέατος. Γίνονται κυρίως στα κρέατα που δεν έχουμε επάρκεια, που είναι το βόειο και το χοιρινό. Εδώ αυτό που θα μπορούσε να κάνει άμεσα το υπουργείο και να στηρίξει και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών είναι να προωθήσει την κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι με τη διατροφή που κάνει στην ποιμενική κτηνοτροφία είναι ένα εξαιρετικό κρέας, που είναι αξιοζήλευτο σε όλον τον κόσμο, αν υπήρχε το κατάλληλο μοντέλο προώθησής του, άρα λοιπόν ενώ έχουμε επάρκεια κρέατος κάνουμε ταυτόχρονα και πολύ μεγάλες εισαγωγές. Το δεύτερο είναι με το ελληνικό γιαούρτι. Έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, προχωράμε μια πρωτοβουλία για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ. Το ελληνικό γιαούρτι μέχρι τώρα μπορεί να το λέμε και να το θαυμάζουμε όλοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι προστατευμένο στην Ε.Ε., δεν είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και αυτό το προχωράμε αυτή τη στιγμή».