εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εκτιμήσεις του ΠΟΕ για το Παγκόσμιο Εμπόριο το 2018 και 2019

0 comments
Εκτιμήσεις του ΠΟΕ για το Παγκόσμιο Εμπόριο το 2018 και 2019

 

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να είναι βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για το 2018 και το 2019, ενώ με τη συμβολή της τεχνολογίας το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά το 1/3.

 

Αυτά συμβαίνουν παρά το ότι οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που ξέσπασε φέτος, ήταν μέτριες μέχρι στιγμής, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο ΠΟΕ προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,9% φέτος, λιγότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις για 4,4% τον Απρίλιο. Την επόμενη χρονιά η αύξηση του εμπορίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,7%, χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΠΟΕ για 4%. Ο ΠΟΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ορισμένοι από τους αρνητικούς κινδύνους για τους οποίους είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο, έχουν πλέον υλοποιηθεί. «Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών ήταν μέτριες μέχρι σήμερα, αλλά η αβεβαιότητα που δημιουργούν μπορεί ήδη να έχει αντίκτυπο στις μειωμένες επενδυτικές δαπάνες», αναφέρει ο ΠΟΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου  επισημαίνει σε έκθεσή του τη συμβολή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών. Έως το 2030 αυτή μπορεί να αυξήσει το παγκόσμιο εμπόριο κατά το 1/3. Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει συγκεκριμένα ότι θα ενισχύσουν το παγκόσμιο εμπόριο κατά 1,8 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2030. «Προβλέπουμε ότι το εμπόριο θα αναπτύσσεται χάρη στην τεχνολογία και την καινοτομία περισσότερο ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους μεταφοράς» εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτου Αζεβέδου. Η τεχνητή ευφυΐα, το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), η τρισδιάστατη εκτύπωση και άλλες σημαντικές εξελίξεις θα αλλάξουν ριζικά το εμπόριο.

Η αξία των παγκόσμιων συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται στα 27,7 τρισ. δολάρια το 2016, από τα οποία τα 23,9 τρισ. αφορούσαν συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ανέφερε η έκθεση.