εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση στην Αγορά των Δημητριακών

0 comments
Κατάσταση στην Αγορά των Δημητριακών

 

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών,  Copa and Cogeca, επιβεβαιώνουν τη μείωση κατά 10% της παραγωγής δημητριακών σε όλη την ΕΕ, ενώ και η ελληνική αγορά παραμένει επιφυλακτική.

 

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις δείχνουν μείωση κατά 12,2% του σταριού, το κριθάρι θα φθάσει τους 273 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με τους 300 εκατομμύρια τόνους του 2017.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομάδας για τα Δημητριακά των Copa and Cogeca, οι περισσότεροι ευρωπαίοι παραγωγοί δημητριακών επλήγησαν από την πρωτοφανή ξηρασία. Είναι ένα ζήτημα που αξίζει να προσεχθεί από όλους και από τις κυβερνήσεις ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης. Τα κράτη μέλη θα έπρεπε να έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίσουν και την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά της η Commission, θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη και να έχει σχέδιο δράσης.

Είμαστε σίγουροι, ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας θα εμφανιστούν και θα επηρεάσουν την επόμενη εμπορική περίοδο.

Οι προβλέψεις της Commission για την παραγωγή ευρωπαϊκού σκληρού σιταριού της περιόδου 2018/2019 δείχνουν να έχει σταθεροποιηθεί στους 8,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 5% κάτω από την περσινή χρονιά ρεκόρ. Μειωμένη εκτιμά το IGC ότι θα είναι και η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα στις 27 Σεπτεμβρίου 2018. Μια αύξηση της παραγωγής στη Ρωσία αντισταθμίστηκε από την μείωση που είχαμε στην Αυστραλία. Τα ελληνικά σιτάρια που έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής τα έχει απορροφήσει η εγχώρια βιομηχανία.

Στην Ελλάδα

Η αγορά της χώρας μας στο σκληρό σιτάρι είναι μειωμένη και δείχνει επιφυλακτική με τους Ιταλούς να μην δείχνουν ενδιαφέρον για αγορές. Μπορεί οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένη φέτος παγκόσμια παραγωγή, ωστόσο το «κλειδί» φαίνεται να είναι τα περσινά αποθέματα, κάτι που φέρνει μειωμένη ζήτηση και πτώση τιμών (-5,5% τον Σεπτέμβριο 2018 στην Ιταλία σε σχέση με πέρσι).

Οι τιμές παραγωγού φέτος ξεκίνησαν από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 18 λεπτά το κιλό, όταν η περσινή τιμή ήταν στα 17 λεπτά. Στη συνέχεια είχαμε μια άνοδο και έφτασε στα 20 λεπτά, τιμή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για αγορά φέρνει μια «πίεση».

Το σίγουρο είναι ότι μεγάλες ποσότητες από τα χαμηλής ποιότητας (βρεγμένα) σκληρά σιτάρια της Βόρειας Ελλάδας θα κατευθυνθούν στην παραγωγή ζωοτροφών, με τιμές πολύ χαμηλότερες.