εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Για το Μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020

0 comments
Για το Μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020

 

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Βιωσιµότητας και Τουρισµού, Ελίζαµπεθ Κόεστινγκερ, αν η ΚΑΠ αποτύχει, τότε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρηµα θα αποτύχει.

 

Με τη φράση αυτή, διατυπώνεται η αγωνία που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την ανάγκη συµβιβασµού µεταξύ των κρατών µελών για µια ΚΑΠ που θα ικανοποιεί σε µεγάλο βαθµό τα συµφέροντα του κάθε µέλους.

Ποτέ δεν θα καταφέρουµε να έχουµε κάποια άλλη πολιτική ως Ευρώπη σαν την ΚΑΠ, συµπλήρωσε, εξηγώντας πως η ΚΑΠ αποτελεί την µοναδική ευρωπαϊκή πολιτική η οποία στην πραγµατικότητα είναι κοινή.

Η κ. Κόεστινγκερ επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Φόρουµ του Άλπµπαχ, στις Αυστριακές Άλπεις, την προηγούµενη εβδοµάδα συµµετέχοντας στο πολιτικό συµπόσιο της διοργάνωσης και δήλωσε πως ανέκαθεν υπήρχαν αµφιβολίες και φωνές που δήλωναν πως το τέλος της ΚΑΠ πλησιάζει, οι οποίες όµως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

«Θα έδινα µια συµβουλή στα υπόλοιπα κράτη-µέλη, και αυτή είναι να προσπαθήσουµε σκληρά προκειµένου να διατηρήσουµε αυτό το νοµοθετικό πλαίσιο, κάνοντας και µερικούς συµβιβασµούς, αφού αποτελεί µια από τις µεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ µέχρι τώρα», ανέφερε η κ. Κόεστινγκερ, συµπληρώνοντας πως «µπορούµε να συζητήσουµε τι χρειαζόµαστε πιο πολύ τον πρώτο ή τον δεύτερο πυλώνα; τις άµεσες πληρωµές ή την ανάπτυξη της υπαίθρου; όµως δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να αµφισβητούµε την ΚΑΠ στο σύνολό της γιατί συνιστά παράγοντα ζωτικής σηµασίας για την ΕΕ».

Τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

Σύμφωνα με έκθεση ερευνητών της CropLife International, Howard Minigh, η γεωργική παραγωγικότητα της ΕΕ παραμένει στάσιμη, ενώ άλλοι σημαντικοί παράγοντες του αγροτικού τομέα αύξησαν την παραγωγικότητά τους χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες.

«Το διαρκές απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω μειώσεις της διαθεσιμότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σπόρων στην περιοχή, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τις προσπάθειες των αγροτών να αυξήσουν με βιώσιμο τρόπο την παραγωγή», προειδοποιεί η έκθεση.

Αναφερόμενοι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι προτεινόμενες περικοπές θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τα έσοδα των αγροτών, αν συνεχίσουν να στερούνται πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες.

Με βάση την ανάγκη να «παράγονται περισσότερα με λιγότερα», η γεωργία ακριβείας αναδύεται ως μια λύση που βασίζεται στην καινοτομία και στοχεύει να βοηθήσει τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την «παραμικρή λεπτομέρεια».

Σημείωση: Προφανώς, η κ. Κόεστινγκερ θέλει να προωθήσει τα συμφέροντα των βορείων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα, που είναι η προώθηση σπόρων και φυτοφαρμάκων αμφίβολης χρησιμότητας και ασφάλειας. Το ζήτημα είναι η απουσία αξιόπιστης πρότασης από την πλευρά του αγροτικού κόσμου.