εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προστασία των Αγροτών από Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές

0 comments
Προστασία των Αγροτών από Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές

 

Δυσανάλογες διαφορές διαπιστώνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αν οι μεγάλοι προμηθευτές δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

 

Αυτή την προειδοποίηση έκανε η ομάδα Βίσεγκραντ μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες αυτές συμφωνούν αρχικά με την πρόταση της Επιτροπής για τον καθορισμό των ανισορροπιών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ωστόσο, θεωρούν ως πρόβλημα το γεγονός ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν καλύπτει μεγάλους προμηθευτές.

Το υπογεγραμμένο έγγραφο από τους υπουργούς Γεωργίας της Βίσεγκραντ +4 ακόμη χωρών, σημείωσε ότι οι χώρες εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση της Επιτροπής, καθώς η Οδηγία προσφέρει περιορισμένη μόνο προστασία στους προμηθευτές γεωργικών προϊόντων (δηλαδή αγρότες και ΜμΕ), έναντι μεγάλων εταιρειών.

«Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω δυσανάλογες διαφορές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», προειδοποίησαν.

Όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή από το νομικό πρόσωπο που διαθέτουν, θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη νομοθεσία, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις πολυαναμενόμενες προτάσεις της που αφορούν στην Οδηγία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι Ευρωπαίοι αγρότες αναφέρουν  ότι λαμβάνουν κατά μέσο όρο το 21% του μεριδίου της αξίας του γεωργικού προϊόντος, ενώ το 28% αφορά τους μεταποιητές και το 51% τους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Με αυτές τις προτάσεις, η Κομισιόν επιδιώκει να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων που δημιουργούνται από μεγάλους επιχειρηματίες έναντι εμπορικών εταίρων με αδύναμη διαπραγματευτική ισχύ, όπως οι αγρότες.

Εντούτοις, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν περιλαμβάνονται στη νομοθεσία με τη βιομηχανία να τονίζει ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί διακρίσεις.

«Η αδικία παραμένει αδικία ανεξάρτητα από το μέγεθος των επιχειρήσεων. Όλοι οι φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πρέπει να προστατεύονται από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι συμμαχίες στην αγορά υπονόμευσαν ακόμη και τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες και αύξησαν σημαντικά τη λιανική αγοραστική δύναμη, δήλωσε στη EURACTIV η Γενική Διευθύντρια της FoodDrinkEurope, Mella Frewen.

«Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές θα έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης», πρόσθεσε.

Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι εκτός από την ομάδα Βίσενγκραντ +4, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες χώρες πιέζουν εξίσου για επέκταση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Κύπρος υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής.

Χώρες όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο ή η Μάλτα είναι ουδέτερες, ζητώντας μια «συμβιβαστική» λύση. Η αυστριακή προεδρία, από την πλευρά της, πιέζει τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ, η EuroCommerce στηρίζει την «ισορροπία» που πέτυχε η Επιτροπή με την πρότασή της.

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι λιανοπωλητές ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι εγείρονται «σημαντικές ανησυχίες» για τη νομιμότητα και τις ακούσιες συνέπειες της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής.

«Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στη στήριξη των αγροτών και των μικρών παραγωγών: η δική τους εκτίμηση αντικτύπου παρουσίασε ισχυρές ενδείξεις αναφορικά με το γεγονός ότι η περαιτέρω εξισορρόπηση ισχύος σε μαζικά κερδοφόρες πολυεθνικές θα προκαλούσε αύξηση τιμών και θα βλάψει τους καταναλωτές, χωρίς κανένα στοιχείο ότι κάποια από αυτά τα πρόσθετα χρήματα από τους βιομηχανικούς κολοσσούς θα δίνονταν στους αγρότες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής EuroCommerce, Christian Verschueren,

«Οι ίδιοι οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Ως εκ τούτου, η θέση μας έγκειται στο ότι όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους πρέπει να προστατεύονται από τέτοιες πρακτικές», δήλωσε στη EURACTIV ο Γ.Γ. της Copa Cogeca, Pekka Pesonen.

Πηγή: euroactive.com, 13.09.2018, Sarantis Michalopoulos, Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου