εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μικροβιοαντοχή – Αντίσταση στα Αντιβιοτικά

0 comments
Μικροβιοαντοχή – Αντίσταση στα Αντιβιοτικά

 

Τα αντιβιοτικά αποτελούν έναν από τους θεμέλιους λίθους της σύγχρονης ιατρικής μετά την ανακάλυψη της πενικιλλίνης, ενώ θανατηφόρες ασθένειες μέχρι τότε, τώρα έχουν μετατραπεί σε καταστάσεις ρουτίνας.

 

Αυτά τα επιτεύγματα της επιστήμης τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της επέκτασης της μη συνετής χρήσης των αντιβιοτικών, η οποία έχει οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού και των ειδών των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων (μικροβιοαντοχή – Antimicrobial Resistance-AMR). Μέχρι τώρα, οι ερευνητές κατασκευάζουν αντιβιοτικά 2ης, 3η γενιάς….. για να αντιμετωπίσουν τα ακόμη πιο ανθεκτικά μικρόβια. Χωρίς μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αντιμετωπίζουμε, ως ανθρωπότητα, την επιστροφή στην προ αντιβιοτικών εποχή.

Μόνο μια πολυπαραγοντική δράση, απόλυτα πειθαρχημένη μπορεί να δώσει επαρκή απάντηση στο πρόβλημα.

Η δράση Ενιαία Άποψη για την Υγεία, σε σχέση με τη μικροβιοαντοχή σημαίνει ότι η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των παραγωγικών (στην περίπτωση αυτή) ζώων και στη καλή κατάσταση του περιβάλλοντος. Στην αύξηση της μικροβιοαντοχής συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η χρήση των αντιβιοτικών στις κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκτροφής, κυρίως στη χοιροτροφία και πτηνοτροφία, ως παράγοντες από τη μια πρόληψης ασθενειών και από την άλλη ως επιταχυντών της ανάπτυξης των ζώων και της αυξημένης απόδοσης σε ζωοκομικά προϊόντα.

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσης γύρω από την επέκταση των ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και του τι την προκαλεί, καθώς και ποιες είναι οι απειλές και οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στις 29 Ιουνίου 2017 η Commission ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης: EU One Health Action Plan against AMR (Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Ενιαία Υγεία ενάντια στη Μικροβιοαντοχή), στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανθρώπου όσο το δυνατόν με τη μικρότερη χρήση αντιβιοτικών.