εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νομοσχέδιο για τη Λειτουργία και την Αδειοδότηση των Σταβλικών Εγκαταστάσεων

0 comments
Νομοσχέδιο για τη Λειτουργία και την Αδειοδότηση των Σταβλικών Εγκαταστάσεων

 

Κατατέθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Σεπτεμβρίου το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

 

Ποιες είναι οι αλλαγές του νέου νομοσχεδίου και τι φιλοδοξεί να επιτύχει τώρα το ΥΠΑΑΤ που δεν το κατάφεραν σειρά νόµων (4351/2015, 4235/2014 και 4056/2012) και παρατάσεων;

  1. Το καθεστώς αδειοδότησης από «πρώτα ελέγχω και µετά αδειοδοτώ» γίνεται «αδειοδοτώ την εγκατάσταση και µετά ελέγχω».
  2. Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης µε την υπηρεσία «µίας στάσης» στις ∆ΑΟΚ και την ηλεκτρονική πλατφόρµα  καταγραφής των εγκαταστάσεων.
  3. Εισάγονται δύο νέοι τύποι µονάδων, ο «παραδοσιακός» και ο «ελαφρύς» τύπος, ώστε να καλύψουν νοµικά τα κτίσµατα µε σκελετό θερµοκηπίου και άλλες τυποποιηµένες κατασκευές.
  4. Η έκδοση αδειών θα διαχωρίζεται σε δυο κατηγορίες, αυτές για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδοµικής άδειας και σε αυτές που απαιτείται. Στην πρώτη θα εντάσσονται τα κτίσµατα και στη δεύτερη οι ελαφρού τύπου εγκαταστάσεις. Αδειοδοτεί πρώτα την εγκατάσταση για ίδρυση (κτιριακές εγκαταστάσεις που πληρούν τους όρους ευζωίας και υγιεινής εγκατάστασης των ζώων) και μετά για λειτουργία , ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό και διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης (κτηριακών υποδομών) από το μητρώο λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας (διαχείριση ζωικού κεφαλαίου).
  5. Δίνεται η δυνατότητα σε υφιστάµενες µονάδες µε δυναµικότητα της Κατηγορίας Β (κάτω από 600 αιγοπρόβατα και 10 µοσχάρια πάχυνσης) και κάτω των ορίων αυτής να εκδώσουν άδεια διατήρησης, υπό προϋποθέσεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων µεταξύ κτηνοτροφικής εγκατάστασης και χώρων ή δραστηριοτήτων και ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης να καταβάλλει ετήσιο τέλος διατήρησης, υπέρ των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Εδώ βέβαια εισέρχεται και ένα τέλος της τάξεως των 2 ευρώ ανά ζωική µονάδα, το οποίο θα πρέπει να καταβάλει ετησίως ο κτηνοτρόφος υπέρ των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
  6. Αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια των αποστάσεων μεταξύ κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από το γεωγραφικό και γεωμορφολογικό τοπίο.
  7. Για την απλοποίηση της υποβολής αιτήσεων, αδειοδοτήσεων, ελέγχων και άλλων διοικητικών πράξεων δημιουργείται στο ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον «Έλεγχο και Λειτουργία των Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων»
  8. Για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα με σήμανση τα πρόστιμα γίνονται αυστηρότερα. Για τα ζώα χωρίς σήμανση την ευθύνη για περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους και όπου απαιτείται η αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η οικεία Δασική Υπηρεσία κλπ.
  9. Οι έλεγχοι προβλέπονται να γίνονται από τα ΑΑΤΕ του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τη νόμιμη ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, αντί των δυσκίνητων επιτροπών σταβλισμού και τα πρόστιμα επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ.