εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξέλιξη Εξαγωγών και Τιμών των Γεωργικών Προϊόντων στην ΕΕ

0 comments
Εξέλιξη Εξαγωγών και Τιμών των Γεωργικών Προϊόντων στην ΕΕ

 

Οι μηνιαίες τιμές του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Απρίλιο του 2018, σε σύγκριση με το Μάρτιο, μειώθηκαν σύμφωνα με ένα εποχιακό πρότυπο, σε 11,1 δισ. Ευρώ στις εξαγωγές και σε 9,6 δισ. Ευρώ στις εισαγωγές.

 

Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών ήταν υψηλότερη κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017. Οι μηνιαίες εισαγωγικές τιμές, αντιθέτως, μειώθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017. Αυτό οδήγησε στο μηνιαίο πλεόνασμα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής σε 1,5 δισ. Αύξηση κατά 66% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας εμπορικής έκθεσης (734 KBPDF) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στις μηνιαίες εξαγωγικές τιμές (Απρίλιος 2018 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017) καταγράφηκαν για τις ΗΠΑ (αύξηση 64 εκατ. ευρώ), Την Ιαπωνία (αύξηση 59 εκατ.), Την Αλγερία (αύξηση 40 εκατ.) Και την Ελβετία 37 εκατ. Ευρώ), ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο στη Σαουδική Αραβία (κάτω από 92 εκατ. Ευρώ), την Τουρκία (μειωμένη κατά 71 εκατ. Ευρώ) και τα ΗΑΕ (κάτω από τα 38 εκατ. Ευρώ).

Κατά τομέα, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών επιτεύχθηκε στα ακατέργαστα δέρματα (93 εκατ. Ευρώ), στον οίνο (90 εκατ. Ευρώ), στα οινοπνευματώδη ποτά (62 εκατ. Ευρώ) και στη ζάχαρη (47 εκατ. Ευρώ).

Οι εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν περισσότερο σε αξία (κάτω από 54 εκατομμύρια ευρώ). Οι εξαγωγές φρούτων και τσιγάρων μειώθηκαν επίσης, με μείωση κατά 30 εκατ. Ευρώ και 27 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής τον Απρίλιο του 2018 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017 αυξήθηκε το πολύ για τις εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού (έως 50 εκατ. Ευρώ), τη Χιλή (αύξηση κατά 42 εκατ. Ευρώ) και την Τυνησία (αύξηση 37 εκατ. Ευρώ). Η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία, την Ινδονησία, την Αυστραλία και την Παραγουάη κατέγραψε τις περισσότερες, με μείωση κατά 110 εκατ. Ευρώ, 74 εκατ. Ευρώ, 71 εκατ. Ευρώ και 67 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στις εισαγωγές κελυφών, μη φρυγμένων καφέ, ζάχαρης και φοινικέλαιου, ενώ οι εισαγωγές τροπικών φρούτων, ακατέργαστου καπνού, μη τροπικών φρούτων και βοείου κρέατος σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία.