εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ψηφιακή Καταχώρηση των Γεννήσεων Μοσχαριών

0 comments
Ψηφιακή Καταχώρηση των Γεννήσεων Μοσχαριών

 

Με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο μεγάλο ποσοστό των αγελάδων κυοφορεί, υπενθυμίζεται η υποχρέωση των κτηνοτρόφων για την ψηφιακή καταχώρηση των γεννήσεων, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ.

 

Η εγγραφή και η πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στην ανωτέρω ψηφιακή υπηρεσία γίνεται ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες της εφαρμογής.

Μέσω αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας, ο κάτοχος βοοειδών μπορεί να καταχωρεί (και κατ’ επέκταση να κοινοποιεί) τις γεννήσεις των βοοειδών της εκμετάλλευσής του, χωρίς να είναι απαραίτητη η κοινοποίηση της γέννησης με τη συμπλήρωση του αντίστοιχου «Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών Βόειου Πληθυσμού» και την κατάθεση του στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Παράλληλα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ψηφιακής υπηρεσίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.) έτσι ώστε να ενημερώνεται αναλόγως, κάθε φορά, το ηλεκτρονικό μητρώο της εκμετάλλευσης.

Για να μπορεί, ένας κάτοχος βοοειδών, να κάνει χρήση της Ψηφιακής Υπηρεσίας και να δηλώσει τη γέννηση ενός βοοειδούς μέσω αυτής πρέπει:

  1. Να έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
  2. Να εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. Αν έχει ήδη εγγραφεί για άλλη ψηφιακή υπηρεσία δεν είναι απαραίτητη νέα έγγραφη.
  3. Η ημερομηνία εισόδου στην ψηφιακή, για την καταχώριση της γέννησης, να είναι, το αργότερο, 27 ημέρες μετά από το γεγονός.
  4. Να το επιτρέπουν οι λογικοί έλεγχοι που λειτουργούν στο Ο.Π.Σ.Κ. με το οποίο είναι διασυνδεδεμένη η Ψηφιακή Υπηρεσία (π.χ. ως μητέρα μπορεί να δηλωθεί μόνο θηλυκό βοοειδές, που βρισκόταν στη εκμετάλλευση την ημερομηνία της γέννησης, κ.τ.λ.).

Επιλογή φυλής

Κατά την καταχώρηση μίας νέας γέννησης μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, η αρχική επιλογή όσον αφορά στη φυλή του βοοειδούς, περιορίζεται σε δύο τιμές: «Μιγάς» και «Αναμονή Πιστοποίησης» Αν επιλεγεί η «Αναμονή Πιστοποίησης», ο κάτοχος βοοειδών πρέπει να επανέλθει σε δεύτερο χρόνο, έχοντας την βεβαίωση Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης (Υ.Α. 134620- Β΄322/28-2-2011), για τα βοοειδή που έχει καταχωρήσει μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας
και να ενημερώσει τη φυλή του βοοειδούς με τη σωστή τιμή.

Διαβατήριο βοοειδούς

Μετά την επιτυχή καταχώρηση μίας γέννησης, ο κάτοχος βοοειδών πρέπει, το αργότερο σε 14 ημέρες από την ημερομηνία καταχώρησης, και οπωσδήποτε πριν από την αναχώρηση του βοοειδούς από την εκμετάλλευση γέννησής του, να επισκεφθεί την τοπική αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, προκειμένου να γίνει η έκδοση, μέσω του Ο.Π.Σ.Κ., του διαβατηρίου του βοοειδούς.

Για τα βοοειδή που έχουν καταχωρηθεί με «Αναμονή Πιστοποίησης» ως επιλογή του πεδίου της φυλής, δεν είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου στο Ο.Π.Σ.Κ. Αυτή ενεργοποιείται με την επιλογή της φυλής του βοοειδούς, έτσι
όπως περιγράφεται παραπάνω.

Τέλος, επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Ο κάτοχος βοοειδών είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει αναλόγως το μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευσή του, ανεξάρτητα από την χρήση της εν λόγω ψηφιακής υπηρεσίας.
  2. Τυχόν τροποποιήσεις στο Ο.Π.Σ.Κ., των στοιχείων των βοοειδών, των οποίων οι γεννήσεις έχουν καταχωρηθεί μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, δεν ενημερώνουν αναλόγως και την ψηφιακή, η οποία συνεχίζει να περιέχει τα στοιχεία της αρχικής καταχώρησης από τον κάτοχο βοοειδών.