εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Υγεία των Δοντιών των Ζώων Συντροφιάς

0 comments
Υγεία των Δοντιών των Ζώων Συντροφιάς

 

Από τις επισκέψεις στον κτηνίατρο έως τη χρήση οδοντόβουρτσας για την καλή υγεία των δοντιών των μικρών ζώων συντροφιάς, οι ιδιοκτήτες τους φαίνεται ότι όλο και περισσότερο δίνουν μεγάλη σημασία στην καλή οδοντική υγεία και την πρόληψη.

 

Τα προϊόντα που έχουν σχέση με την περιποίηση των δοντιών, όπως το οδοντικό νήμα, η οδοντόκρεμα/οδοντόβουρτσα ή τα ειδικά διαλύματα, δείχνουν τα τελευταία χρόνια αύξηση στις πωλήσεις τους. Από την άλλη πλευρά, το κόστος της περιποίησης των δοντιών των ζώων συντροφιάς στον κτηνίατρο φαίνεται, ότι προβληματίζει πολλούς ιδιοκτήτες.

Το ζητούμενο, πάντως, είναι η βελτίωση της οδοντικής υγείας και οι ιδιοκτήτες ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές προσπαθούν να βρουν την καλύτερη και οικονομικότερη λύση.

Πώς χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αυτές τις πηγές;

Σύμφωνα με την Αμερικανική  Ένωση Προϊόντων για τα Ζώα Συντροφιάς, το 2016 μόνο το 16% των επισκέψεων ιδιοκτητών σκύλων και το 8% των επισκέψεων των ιδιοκτητών γατών στον κτηνίατρο αφορούσαν σε υπηρεσίες σχετικές με τη φροντίδα των δοντιών. Παράλληλα, παρατηρείται μια τάση μέσα στη δεκαετία αύξησης των ασθενειών στα δόντια των σκύλων και των γατών, που υπολογίζεται στο 23%. Στη μελέτη, επίσης, αναφέρεται, ότι οι οδοντικές ασθένειες αποτελούν την πιο κοινή ασθένεια και στους σκύλους και στις γάτες, με ποσοστά 76% για τους σκύλους και 68% για τις γάτες.

Οδοντική υγεία

Οι κτηνίατροι συνιστούν τακτικές επισκέψεις- check-ups και καθημερινή καθαριότητα των δοντιών, ως τις πλέον ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές μεθόδους, προκειμένου η οδοντική υγεία των ζώων τους να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες φαίνεται, όμως, να προτιμούν τη φθηνότερη στο σπίτι επιλογή. Όμως, η φροντίδα των δοντιών στο σπίτι – με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την ασθένεια στα δόντια, εφόσον αυτή υπάρχει.

Η καινοτομία είναι η λέξη κλειδί, στην οποία επικεντρώνονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και αφορά στην επιλογή προϊόντων ειδικών στην προστασία των δοντιών. Τα οδοντικά νήματα είναι ένα προϊόν που οι ιδιοκτήτες και η βιομηχανία επενδύουν πολλά μια υπόσχεται απομάκρυνση της πλάκας και της τερηδόνας, σύμφωνα με τις εταιρείες κατασκευής. Όπως και στα οδοντικά νήματα που προορίζονται για ανθρώπους, τα οδοντικά νήματα που προορίζονται για μικρά ζώα κυκλοφορούν σε τρία χρώματα και διαφορετικά μεγέθη, ώστε να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες και προτιμήσεις.

Οι οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες αποτελούν ένα άλλο προϊόν που σχετίζεται με την προληπτική οδοντική υγεία. Η δυσκολία βρίσκεται στη χρήση, καθώς τα ζώα δεν μπορούν να ελέγξουν τη χρήση της οδοντόκρεμας και να μην την καταπίνου, Η βιομηχανία έχει τοποθετήσει στην αγορά προϊόντα σχετικά ασφαλή, αλλά τα οδοντικά νήματα αποτελούν την πρόταση επιλογής για τους ιδιοκτήτες των μικρών ζώων συντροφιάς, καθώς συνδυάζουν την ευκολία στη χρήση με το χαμηλό κόστος.