εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ( Παράρτημα ΗΠΕΙΡΟΥ)

0 comments
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ               ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ     ( Παράρτημα ΗΠΕΙΡΟΥ)

 

Το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου είχε εκδώσει στις 13 Μάη 2018 ένα Δ.Τ. σχετικά με την κατάσταση της αιγοπροβατοτροφίας με αφορμή τις προσπάθειες για την ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης στον τομέα του κρέατος.

 

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου:

 

Τη βαθιά του ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στον  κτηνοτροφικό κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, εκφράζει το  ΔΣ του Παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.  Ο ιστορικός αυτός κτηνοτροφικός κλάδος  και  ένας από τους ισχυρότερους  πυλώνες της ηπειρώτικης οικονομίας, βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης,  μιας και με όλο και πιο εντατικό ρυθμό η παραγωγή του καθίσταται αντιοικονομική.

Δεν είναι μόνο η αλματώδης φορολογική επιβάρυνση από το πρώτο ευρώ και  οι προοδευτικά αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν  το  αγροτικό εισόδημα, ειδικά της μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.  Δεν είναι μόνο οι  μειούμενες Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις  και το υψηλότατο ενεργειακό κόστος (το υψηλότερο στην ΕΕ) που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, καθιστώντας αδύνατη την όποια   ανταγωνιστικότητα.  Δεν είναι μόνο η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων που επιτρέπει την εισαγωγή σοβαρότατων ασθενειών και η υποστελέχωση των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, υπεύθυνων ζωτικών ελέγχων τόσο για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου όσο και της Δημόσιας Υγείας.  Δεν είναι μόνο η ανυπαρξία εντατικών προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών (που υπερέχουν σε προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα από τις ξένες) και η οποιαδήποτε διαχείριση των  βοσκοτόπων  που  θα επέτρεπαν μια τεράστια αύξηση της προστιθέμενης αξία του προϊόντος της αιγοπροβατοτροφίας.

Μέσα σε όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες,  που χρόνια τώρα κρατάν δέσμιο  τον ιστορικότερο   κτηνοτροφικό κλάδο ενός  θαυμαστού τόπου, της Ηπείρου,  έρχεται να   δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα με τις ραγδαίες μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, στις οποίες  προχωρούν οι γαλακτοβιομηχανίες. Μειώσεις  που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέονται  με τις εξελίξεις στο εθνικό στρατηγικό προϊόν που ονομάζεται «Φέτα ΠΟΠ».

Οι χαλαρώσεις στην προστασία που έδινε στην Ελληνική Φέτα ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (δυστυχώς και με ελληνική σύμπνοια), η αύξηση εισαγωγών γάλακτος που παρανόμως καταλήγει σε δήθεν… ΠΟΠ Φέτα (με αποκλειστική ευθύνη του κράτους) και η έλλειψη σεβασμού  του χαρακτηρισμού ΠΟΠ από  μέρος του  εμπορικού δικτύου,  που συγχέει την υγιή κερδοφορία με την ευκαιριακή κερδοσκοπία,  μεταφέρουν μια συντριπτική πίεση  τόσο στους κτηνοτρόφους  όσο και στα πολλά  μικρά τυροκομεία τοπικής  εμβέλειας.

Ο κτηνιατρικός κόσμος  της Ηπείρου, έτσι όπως εκπροσωπείται   από το σημερινό ΔΣ του Παραρτήματος του ΠΚΣ και που  χρόνια τώρα στηρίζει τις εναγώνιες προσπάθειες του ηπειρώτη  κτηνοτρόφου για μια ποιοτική κτηνοτροφική παραγωγή,  συντάσσεται με τις  απολύτως δικαιολογημένες διεκδικήσεις του.  Μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που ανοίγονται στον αιγοπροβατοτροφικό κλάδο  τον καλεί:

1ον Να γίνει πολύ προσεκτικότερος στην υγειονομική και διατροφική διαχείριση της κτηνοτροφικής του μονάδας, ώστε να απομακρύνει τον κίνδυνο ζημιών και επιπλέον οικονομικές «αιμορραγίες» μέσα στις τόσες άλλες.

2ον Να πλαισιώσει τα συλλογικά του όργανα για να ακουστούν πιο δυνατά τα δίκαιά του και να δώσει μια νέα σύγχρονη ρεαλιστική έννοια στην, όντως,  κατασυκοφαντημένη συνεταιριστική ιδέα, που όμως νομοτελειακά αποτελεί τη μόνη ασπίδα προστασίας της κυρίαρχης στον τόπο μας μικρομεσαίας κτηνοτροφικής παραγωγής.

3ον Να ενημερώσει τον καταναλωτή ότι η νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ (είτε με ξένα γάλατα ή το «βάπτισμα» λευκών  τυριών  άλμης  σε «Φέτα») στέφεται κύρια εναντίων του, αφού καταναλώνει τη χειρότερη ποιότητα τυριού,  σε αντίθεση με αυτή που εξάγεται και θα υποστεί τους  ελέγχους του ξένου κράτους.

4ον Να ξεφύγει από την αυταπάτη της  «Διαεπαγγελματικής»  για τη Φέτα, έχοντας σαν τρανταχτό παράδειγμα την «Διεπαγγελματική» του Κρέατος  που  όχι μόνο δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα στο μεγάλο πρόβλημα των ελλληνοποιήσεων αλλά  διαλύεται με αφορμή την αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος από το κρεοπωλείο.

Οι Κτηνίατροι που ασχολούνται σ’ αυτόν τον κλάδο και γνωρίζουν απ΄ όλες τις πλευρές της, την κτηνοτροφική παραγωγή, θέλουν  και θα προσπαθήσουν να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων κτηνοτρόφου  και  καταναλωτή, για ένα ποιοτικό, ανόθευτο και υγιεινό τρόφιμο.

 

Για το ΔΣ του ΠΚΣ (Παράρτημα Ηπείρου)

 

Ο Πρόεδρος                                                     Η αντιπρόεδρος

Χόβολος Θεόδωρος                                       Ηλιάνα Τσόλιο