εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σχέδιο Δράσης Γαία» της Δέλτα για Ψυχανθή

0 comments

 H Δέλτα στα πλαίσια ενός προγράμματος για την αντικατάσταση εισαγόμενου σογιάλευρου από εγχώριες ζωοτροφές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, πραγματοποίησε ημερίδα την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, στη Λάρισα με θέμα: «Διατροφή των αγελάδων και των αιγοπροβάτων».

Κεντρικό θέμα της ημερίδας είναι η αντικατάσταση της σόγιας από εγχώριες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών , που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων. Στη συζήτηση συμμετείχαν επιστήμονες από  τη ΔΕΛΤΑ, τη θυγατρική της Εταιρεία ζωοτροφών «ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ και επιστήμονες.

Τα ψυχανθή δεν απαιτούν πολύ νερό και κυρίως φυτεύονται το χειμώνα, ενώ η συγκομιδή τους γίνεται την άνοιξη, λίγο πριν τη σπορά των εαρινών καλλιεργειών (όπως το καλαμπόκι). Έτσι  τα ίδια χωράφια καλλιεργούνται 2 φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο. Επιπλέον τα ψυχανθή αποδίδουν στο έδαφος άζωτο λιπαίνοντάς το , περιορίζοντας την ανάγκη και το κόστος της χρήσης λιπασμάτων.

Το «Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ» είναι μακροπρόθεσμο, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δραστηριότητες  και αναπτύσσεται,  αποτελώντας ουσιαστικά ένα  εργαλείο  για την ανάδειξη της ελληνικότητας και κυρίως την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του γάλακτος.   Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιούνται  Εκπαιδευτικές Ημερίδες για κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, με θέμα εναλλακτικά σιτηρέσια, εναλλακτικά φυράματα και τεχνικές καλλιέργειας, συγκομιδής και αξιοποίησης εγχώριων κτηνοτροφικών φυτών. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των Ημερίδων θα έχουν ενημερωθεί πάνω από 500 κτηνοτρόφοι – καλλιεργητές.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στις Ημερίδες επιδεικνύουν  μεγάλο  ενδιαφέρον , με αποτέλεσμα  οι εκτάσεις που σπέρνονται με τέτοια φυτά αυξάνονται μέρα με την ημέρα με  απροσδόκητα  ραγδαίο ρυθμό.