εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμικροβιακή Αντοχή στα Ζωονοσογόνα Βακτήρια

0 comments
Αντιμικροβιακή Αντοχή στα Ζωονοσογόνα Βακτήρια

 

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα βακτήρια από ανθρώπους και ζώα εξακολουθούν να εμφανίζουν αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

 

 

Η έκθεση επισημαίνει ορισμένα αναδυόμενα ζητήματα και επιβεβαιώνει την αντιμικροβιακή αντοχή (AMR), ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, κυρίως με τη μείωση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών επιλογών.

Ο Vytenis Andriukaitis, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την AMR:

«Τα επίπεδα της αντιμικροβιακής αντίστασης εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη. Για να κερδίσουμε τον αγώνα, πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να εφαρμόσουμε αυστηρές πολιτικές για τη χρήση αντιβιοτικών σε διάφορους τομείς. Είναι ζωτικής σημασίας να ανανεώσουμε όλοι τη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε την αντιμικροβιακή αντοχή εστιάζοντας στους βασικούς τομείς που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την υγεία κατά της μικροβιακής αντοχής ».

Μεταξύ των νέων ευρημάτων, που βασίζονται σε στοιχεία από το 2016, είναι η ανίχνευση ανθεκτικότητας σε καρβαπενέμη σε πουλερικά, ένα αντιβιοτικό που δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα και το ESBL που παράγει Salmonella Kentucky με υψηλή αντοχή στην ciprofloxacin στους ανθρώπους, για πρώτη φορά σε τέσσερις χώρες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, Marta Hugas, δήλωσε: «Η ανίχνευση της ανθεκτικότητας σε carbapenems στα πουλερικά και στη linezolid σε ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus σε χοίρους είναι ανησυχητική επειδή τα αντιβιοτικά αυτά χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων. Είναι σημαντικό οι διαχειριστές κινδύνου να παρακολουθήσουν αυτά τα ευρήματα. »

Ο Mike Catchpole, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC σχολίασε τα αποτελέσματα: «Ανησυχούμε με τη διαπίστωση, ότι τα βακτήρια Salmonella και Campylobacter στους ανθρώπους παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε βακτήρια ανθεκτικά στα πολλαπλά φάρμακα σημαίνει ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Πρέπει να διερευνήσουμε την προέλευση και να αποτρέψουμε την εξάπλωση των εξαιρετικά ανθεκτικών στελεχών, όπως το Salmonella Kentucky που παράγει ESBL «.