εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρασίνισμα Ενισχύσεων – Συνέπειες στην Παραγωγικότητα

0 comments

 Εν όψει της αύξησης του κόστους παραγωγής και της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ είναι πως δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την παραγωγική ικανότητα των αγροτών ή να αυξάνει το κόστος παραγωγής, δήλωσε ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 28 Νοεμβρίου.

Η εν λόγω δήλωση έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης των ηγεσιών των κεντρικών αγροτοσυνεταιριοστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλή Αλετράρη, όπου οι δύο οργανώσεις περιέγραψαν τρόπους για να δοθεί περισσότερη ελαστικότητα σε επίπεδο ΕΕ κατά την εφαρμογή των μέτρων για το περαιτέρω «πρασίνισμα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θέμα το οποίο είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.

 

Αναλυτικότερα, στην συνάντηση με τον κ. Αλετράρη, ο κ. Pees είπε: Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Cioloş με την οποία υιοθετεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για το πρασίνισμα της ΚΑΠ. Θέλουμε οι αγρότες να έχουν μια ευρύτερη επιλογή μέτρων, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν τα πλέον κατάλληλα για την κατάστασή της εκμετάλλευσής τους και τα πιο πιθανά να αποδώσουν περιβαλλοντικά οφέλη. Για παράδειγμα, ένας αγρότης θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει 2 επιλογές από έναν κατάλογο της ΕΕ με 6. Δύο από αυτές τις επιλογές θα πρέπει να βασίζονται σε "ισοδύναμα". Προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία, η απαίτηση για το πρασίνισμα θα μπορούσε να περιληφθεί σε ένα υπάρχον σύστημα, όπως ένα γεωργο – περιβαλλοντικό πρόγραμμα ή σύστημα πιστοποίησης. Έχουμε, ωστόσο, συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης στο πλαίσιο της ΚΑΠ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της γεωργικής γης που διατίθεται για την παραγωγή. Αυτό θα σημαίνει λιγότερες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων και λιγότερες ζωοτροφές.


Ο κ. Pees, επίσης, ζήτησε την διατήρηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή ζάχαρης της ΕΕ τουλάχιστον μέχρι το 2020, λέγοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του τομέα σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2006. Όπως τόνισε, οι ποσοστώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν διότι η βιομηχανία ζάχαρης χρειάζεται μια σταθερή οργάνωση αγοράς, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι Copa-Cogeca πιστεύουν, επίσης, ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις φυτεύσεις αμπέλου για όλους τους τύπους οίνου πρέπει να διατηρηθεί, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια ισορροπημένη αγορά κρασιού. Οι Copa-Cogeca ζητούν να υπάρξει θετική έκβαση για τον ευρωπαϊκό κλάδο του οίνου από τον Δεκέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται το έργο της σχετικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου.

Ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, αποδέχτηκε πολλές πτυχές των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ. Αλλά ζήτησε ένα νέο ειδικό μέτρο για την πράσινη ανάπτυξη, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο το περιβάλλον όσο και η παραγωγικότητα. "Είμαστε, επίσης, πολύ ανήσυχοι για την αναθεώρηση των μειονεκτικών περιοχών σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος των προηγούμενων θα χάσουν την θέση τους και άλλες θα την κερδίσουν. Ελπίζουμε οι υπουργοί και οι ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν σε μια οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών που είναι κατανοητή και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυσκολίες στη διαχείριση της γης», είπε.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Pesonen έκανε έκκληση για μια γρήγορη και θετική απόφαση σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020, έτσι ώστε η τελική απόφαση σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ να ληφθεί εγκαίρως προκειμένου να εφαρμογή το 2014. Οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι οι γεωργικές δαπάνες της ΕΕ, οι οποίες είναι λιγότερο από το 1% των δημόσιων δαπανών της, πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020. Ο πολιτική για τον γεωργικό τομέα είναι η μόνη κοινή πολιτική που θα χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ – οι περισσότερες άλλες δαπάνες καλύπτονται από εθνικούς προϋπολογισμούς – και αυτή η χρηματοδότηση είναι πολύ μικρότερη από το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε, επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 15% των πόρων που διατίθενται για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, χωρίς εθνική συγχρηματοδότηση. Αυτό υπονομεύει το "κοινό" στοιχείο της ΚΑΠ και ουσιαστικά αποδυναμώνει τον πρώτο πυλώνα», είπε.