εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Αγορά Κρέατος στην Ισπανία

0 comments
Η Αγορά Κρέατος στην Ισπανία

 

Η βιομηχανία κρέατος αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της  Ισπανίας μια και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κλάδος της ισπανικής οικονομίας μετά την αυτοκινητοβιομηχανία, την πετρελαιοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 3.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται άμεσα 80.979 εργαζόμενοι. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ανέρχεται σε 22.168 εκατ. ευρώ – πάνω από το 21,6% του συνόλου του ισπανικού τομέα τροφίμων – και αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Κρέατος της Ισπανίας (ANICE). Η Ισπανία έχει μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα κρεάτων, με τα προϊόντα της να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές (το 2016 οι ισπανικές εξαγωγές κρέατος ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ).

Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως χοιρινού κρέατος, με ποσοστό εξαγωγών 8% επί του συνολικού (1,4 εκατ. τόνοι) μετά την Γερμανία με 18%, τις ΗΠΑ με 15% και την Δανία 10%.

Το κρέας είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα-συστατικά της ισπανικής διατροφής. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κρέατος που καταναλώνεται στην Ισπανία είναι το νωπό (74%), ακολουθεί το επεξεργασμένο κρέας (23,5%) και τέλος το κατεψυγμένο κρέας (2,5%).

Το νωπό κρέας και το κατεψυγμένο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις ακόλουθες κατηγορίες: βόειο, χοιρινό και κοτόπουλο. Το επεξεργασμένο διαχωρίζεται σε: καπνιστά και βραστά αλλαντικά, λουκάνικα και φυσικά συμπεριλαμβάνει το παραδοσιακό ιβηρικό χοιρομέρι.

Νωπά κρέατα

Βοδινό
Αναφορικά με το νωπό βόειο κρέας η κατανάλωσή του, για το 2016, μειώθηκε κατά 3% και η αξία του 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μέση τιμή αυτής της κατηγορίας κρέατος είναι στα 9,18 €/κιλό, παραμένοντας σε σταθερά επίπεδα. Μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας, της Χώρας των Βάσκων, της Καστίλλης και Λεόν και της Κανταβρίας, ενώ οι κοινότητες με τη μικρότερη κατανάλωση είναι η Μούρθια, η Εστρεμαδούρα και η Ανδαλουσία.

Κοτόπουλο
Η κατανάλωση αυτής της κατηγορίας κρέατος παραμένει σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Η μέση τιμή ανήλθε στα 3,97 €/κιλό. Μεγαλύτερη κατανάλωση εντοπίζεται στις εξής περιοχές: Βαλένθια, Καστίλλη-Λα Μάντσα και Aραγωνία. Αντίθετα μειωμένη είναι η κατανάλωση στα Κανάρια Νησιά, στην Κανταβρία, στην Εστρεμαδούρα και στη Χώρα των Βάσκων.

Χοιρινό
Η κατανάλωση του χοιρινού κρέατος μειώθηκε το 2016 κατά 3,5%. Μεγαλύτερη κατανάλωση σημειώνεται στις κοινότητες: Καστίλλης και Λεόν, Γαλικίας, Καστίλλης-Λα Μάντσα και Aραγωνίας.

Εξαγωγές
Τα 2/3 των ισπανικών εξαγωγών κρέατος κατευθύνονται προς την ΕΕ και ιδιαίτερα στην Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία. Δύο είναι οι σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος: η γρήγορη αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) και η επέκταση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία διαφοροποιούν την ισπανική αγορά από τους ανταγωνιστές της στις διεθνείς αγορές, ξεκινώντας από τα εμβληματικά προϊόντα της ισπανικής παραγωγής, όπως το jamón ibérico και serrano (ποικιλίες χοιρινού κρέατος που αποτελούν προϊόντα ΠΟΠ της χώρας).

Πηγή: agrotypos.gr