εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κρούσματα Σαλμονέλωσης στην ΕΕ

0 comments
Κρούσματα Σαλμονέλωσης στην ΕΕ

Σύμφωνα με έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι περιπτώσεις νόσησης από τη Salmonella Enteritidis σε κατοίκους της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 3% από το 2014.

 

Η μόλυνση από σαλμονέλλες προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένων αυγών και κρέατος πουλερικών. Στις ωοπαραγωγές όρνιθες, ο επιπολασμός αυξήθηκε από 0,7% σε 1,21% κατά την ίδια περίοδο.

Ο Mike Catchpole, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, δήλωσε: Η αύξηση εμφανίζεται και θα μείνουμε σε επαγρύπνηση. Τόσο στα κράτη μέλη όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Η Marta Hugas, επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, δήλωσε: Η μείωση της Salmonella έχει μια ιστορία επιτυχίας στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πρόσφατες εκρήξεις της S. Enteritidis συνέβαλαν στη μεταβολή αυτής της τάσης στους ανθρώπους και τα πουλερικά.

Περαιτέρω έρευνες από τις αρμόδιες αρχές στον τομέα της δημόσιας υγείας και των τροφίμων έδειξαν τα εξής:

Υπήρχαν 94.530 κρούσματα σαλμονέλωσης στον άνθρωπο που αναφέρθηκαν στην ΕΕ το 2016. Η S. Enteritidis – το πιο διαδεδομένο είδος της σαλμονέλας – αντιπροσώπευε το 59% όλων των περιπτώσεων σαλμονέλωσης στην ΕΕ και συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση αυγών και προϊόντων αυγών και κρέας πουλερικών.

Τα 4.786 κρούσματα τροφικών ασθενειών που αναφέρθηκαν το 2016 έδειξαν αύξηση σε σύγκριση με το 2015 (4.362 κρούσματα), αλλά το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με το μέσο αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2010-2016.

Η S. Enteritidis προκαλεί τη μία από τις έξι εστίες τροφιμογενών ασθενειών το 2016.

Τα βακτήρια Salmonella ήταν στις πιο κοινές αιτίες των εστιών τροφιμογενών λοιμώξεων (22,3%), σημειώνοντας αύξηση 11,5% σε σύγκριση με το 2015. Προκάλεσαν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλειών (1.766- 45,6% του συνόλου των νοσηλευόμενων περιπτώσεων) και των θανάτων (10, 50% όλων των θανάτων μεταξύ των κρουσμάτων κρούσματος).

Μολύνσεις από άλλα μικρόβια – Campylobacter και Listeria

Το Campylobacter, το πιο συχνό τροφιμογενές παθογόνο σε ανθρώπους, ανιχνεύθηκε σε 246.307 ανθρώπους, μία αύξηση 6,1% σε σύγκριση με το 2015. Παρά τον υψηλό αριθμό των περιπτώσεων, οι θάνατοι ήταν λίγοι (0,03%).

Οι λοιμώξεις από τη Listeria, οι οποίες γενικά είναι πιο σοβαρές, οδήγησαν σε νοσηλεία σε 97% των αναφερόμενων περιπτώσεων. Το 2016, η λιστερίωση εξακολούθησε να αυξάνεται, με 2.536 περιπτώσεις (αύξηση 9,3%) και 247 θανάτους.

Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών (ποσοστό θνησιμότητας 18,9%). Άτομα άνω των 84 ετών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα (ποσοστό θνησιμότητας 26,1%). Η Listeria σπάνια υπερέβη τα όρια ασφάλειας δικαίου σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.