εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών

0 comments
Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών

Για τον ενδοστομαχικό βόλο, την ανάγκη γονιδιακής ταυτοποίησης των ζώων, καθώς και το θέμα των «κινητών» σφαγεία, συζήτησαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), που πραγματοποιήθηκε στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Αχιλλέα Τσαπραΐλη, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

Η Ένωση συμμετέχει στο πρόγραμμα «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία» (Μέτρο 10.2.1 του ΠΑΑ);
Συμμετέχει με 41 μέλη της, μέχρι στιγμής αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός τους. Στόχος του προγράμματος είναι η τήρηση γενεαλογικών στοιχείων των ζώων. Πάντως ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι συνεταιρισμοί που έχουν ενταχθεί λόγω κάποιων γραφειοκρατικών θεμάτων.

Ακόμη έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, η διαδικασία για την πιστοποίηση της Ένωσης, ως φορέα τήρησης των γενεαλογικών βιβλίων της φυλής. Αυτή την στιγμή στην χώρα μας υπάρχουν δύο τέτοιοι πιστοποιημένοι φορείς, ο ένας είναι η Ένωση Χολστάιν και ο Συνεταιρισμός φυλής Χίου. Σε αυτή τη δάση πρόκειται να καταθέσουμε το σχέδιο και ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Θέλουμε να γίνει κάποια στιγμή γονιδιακή ταυτοποίηση. Πρέπει να γνωρίζουμε τι ζώα έχουμε και όχι να λέμε με τι μοιάζουν τα ζώα μας.

Γιατί ζητάτε σήμανση των βοοειδών με ενδοστομαχικό βόλο;
Για να υπάρχει πιο ασφαλής έλεγχος. Τα ενώτια (σκουλαρίκια) μπορεί να αφαιρεθούν όμως ο βόλος θα παραμείνει στο στομάχι του ζώου μέχρι να πεθάνει. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ισχύει στην ΕΕ η σήμανση με τα ενώτια. Μετά τα κράτη μέλη θα μπορούν να υιοθετήσουν σαν επίσημο μέσο σήμανσης εκτός των ενωτίων και οποιοδήποτε άλλο μέσο. Σε επαφές που είχαμε με το ΥΠΑΑΤ μας ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει στον ενδοστομαχικό βόλο παράλληλα με τη χρήση ενωτίων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν οι αυτόχθονες φυλές, πιστεύετε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Ουσιαστικά με αυτό το πρόγραμμα διατηρούμε κάποιον αριθμό ζώων από ντόπιες φυλές. Αυτό όμως εκτιμώ ότι δεν είναι αρκετό. Το να διατηρούμε κάποιες φυλές ζώων για να εισπράττουμε την ενίσχυση δεν θεωρώ ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα σας αναφέρω για παράδειγμα την γίδα Σκοπέλου. Είναι μια φυλή που έχει τρομερές δυνατότητες. Θα μπορούσε να γεμίσει την Ελλάδα αυτό το ζώο. Αντί όμως να γίνει αυτό κρατάμε χαμηλά τον αριθμό ζώων για να μπορέσει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κάποια στιγμή θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ να αλλάξει στρατηγική και αντί να δίνει κονδύλια για «διατήρηση» κάποιων φυλών να πριμοδοτήσει την μαζική παραγωγή τους.

Βρίσκετε σε εξέλιξη το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, πως κρίνετε την εφαρμογή του;
Η βιολογική κτηνοτροφία δεν επιδοτεί τα ζώα αλλά τα βοσκοτόπια. Η έντασή μου είναι ότι εφόσον οι δημόσιοι βοσκότοποι «μοιράζονται» με την τεχνική λύση σημαίνει ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική μέθοδος. Για παράδειγμα στην περιοχή μου είμαστε 104 κτηνοτρόφοι και βοσκότοπο φαίνεται ότι κατέχουν 680. Επίσης όσοι κτηνοτρόφοι δεν εισπράττουν βασική ενίσχυση δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι όλη η χώρα δεν έχει ενιαία πυκνότητα βόσκησης. Για παράδειγμα στην Κρήτη είναι 0,7 ενώ στην Σκόπελο είναι 7. Αυτό σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος της Κρήτης – σε σχέση με έναν από την Σκόπελο – μπορεί να εισπράξει τα ίδια ποσά με περίπου το 1/10 των ζώων. Υπάρχει αδικία σε όλα τα επίπεδα γιατί υπάρχουν σε κάθε περιοχή διαφορετικά δεδομένα. Και αν δεν αναγράφονταν στην προκήρυξη τα κονδύλια σε κάθε περιφέρεια τότε όλα τα ποσά θα τα απορροφούσε η Κρήτη.

Ένα παλιό σας αίτημα είναι η θεσμοθέτηση των κινητών σφαγείων στην χώρα μας;
Ναι ζητάμε να θεσμοθετηθούν τα κινητά σφαγεία στην χώρα μας, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με το ΥΠΑΑΤ για αυτό το πρόβλημα. Σε αυτή την πρόταση αντιδρούν τα περίπου 178 βιομηχανικά σφαγεία. Θα μπορούσαν να δώσουν αδειοδότηση «κινητών σφαγείων» στα ήδη υπάρχοντα βιομηχανικά σφαγεία. Οι κτηνοτρόφοι θέλουν να διευκολυνθεί η σφαγή. Εγώ προσωπικά πρέπει να ταξιδεύω με το ζώο μου τουλάχιστον 3 ώρες για να πάει στο κοντινότερο σφαγείο. Χάνω περίπου το 80% της ποιότητας από αυτή τη διαδικασία. Αγωνίζομαι δύο χρόνια να κάνω ένα ποιοτικό κρέας και το χάνω σε λίγες ώρες. Στο εξωτερικό, ειδικά στον κλάδο των βιολογικών, τα ζώα θανατώνονται στην εκτροφή. Είναι εύκολο να γίνει ένα σφαγείο σε επίπεδο εκτροφής, το οποίο θα καλύπτει βέβαια όλους τους υγειονομικούς όρους».