εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κέντρα Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων

0 comments
Κέντρα Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων

 

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για τα αδέσποτα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με θέμα την  εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων.

 

Η τροπολογία προέβλεπε τη δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση φιλοζωικών ομοσπονδιών, που έκαναν λόγο για «καταδίκη» των αδέσποτων ζώων που στέλνονται σε «χώρους εξορίας». Ήδη υπήρχε μια ένταση μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των φιλοζωικών οργανώσεων με αφορμή την επικείμενη, εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας απείχαν σχεδόν εξ αρχής από τον διάλογο για την τροποποίηση του νόμου, έχοντας, όμως, καταθέσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους.

Από τη μια η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την κατάθεση της τροπολογίας, από την άλλη το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς πως οτιδήποτε αφορά τα αδέσποτα θα αποτελούσε αντικείμενο του νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα -που αναμενόταν να βγει σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ)- συν το περιεχόμενο της αιτιολογικής έκθεσης που συνόδευε την τροπολογία, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν οργισμένες ανακοινώσεις των φιλοζωικών ομοσπονδιών, που έστρεψαν ξανά ευθέως τα πυρά τους κατά του κ. Τσιρώνη.

Στο στόχαστρο των φιλοζωικών φορέων της χώρας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς προχωρά σε εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12, που αφορά την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς από κάθε είδους εκμετάλλευση και κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, με τη θέσπιση της ρύθμισης αυτής επιτρέπεται σε δασικές, σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας προκάλεσε και την αντίδραση του συντονιστή της Ομάδας για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων, του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμη Δημητρακόπουλου, ο οποίος κινητοποιήθηκε για την απόσυρσή της και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση μέσω facebook: «Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ζώων και ακόμη μεγαλύτερη στις σχέσεις της κυβέρνησης με το υγιές, δραστήριο και συνεχώς αυξανόμενο και ενισχυόμενο φιλοζωικό κίνημα της χώρας. Είναι καιρός να απαλλαγεί των καθηκόντων του».

Τον σάλο που ξέσπασε επιχείρησε να κατευνάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «μικρή σύγχυση στα ΜΜΕ» αναφερόμενο στα σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζοντας ότι η τροπολογία ουδεμία σχέση έχει με το νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιαστεί απ’ το ΥΠΑΑΤ για τα ζώα συντροφιάς και αναφέροντας ότι «η τροπολογία του ΥΠΕΝ αφορούσε επαναφορά παλαιότερης διάταξης, η οποία εκ παραδρομής καταργήθηκε (…) Η επίμαχη διάταξη, την οποία και επαναφέρουμε και λανθασμένα είχε καταργηθεί το 2014 (Ν.4280), έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία πρότυπου ενδιαιτήματος ως προς τις εγκαταστάσεις στη Νέα Ιωνία Βόλου το 2007, το οποίο και χρηματοδοτήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΥΠΑΑΤ κινήθηκε η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, η μόνη από την πλευρά των φιλόζωων που αιτήθηκε την υπερψήφιση της κατατεθείσας τροπολογίας, καθώς, όπως ανέφερε, η επίμαχη διάταξη είχε εισαχθεί σε νόμο του 2013 κατόπιν δικής της πρότασης.

Ωστόσο, το οξύμωρο που προκύπτει από τις διευκρινίσεις του υπουργείου και την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων αφορά την επίκληση στο «πρότυπο ενδιαίτημα ζώων στη Νέα Ιωνία Βόλου», γνωστότερο και ως «κυνοκομείο του θανάτου», εξαιτίας των καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των περισυλλεγμένων αδέσποτων ζώων – χωρίς φαγητό, νερό και παροχή της βασικής τους φροντίδας.

Τελικά, έπειτα από τις εντονότατες αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου: «Η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρχει η δυνατότητα, με βάση τους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα, να φιλοξενούνται και σε δασικές εκτάσεις -όχι δάση- τέτοιες εγκαταστάσεις», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Η δική μας παρέμβαση αφορούσε μόνο τη χρήση γης και καμία άλλη παρέμβαση στο ευρύτερο πλαίσιο των αδέσποτων ζώων. Θα μπει, λοιπόν, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αφορά αυτό το ζήτημα, γιατί έγινε μια μεγάλη συζήτηση από χθες με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Εμείς δεν είχαμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στις διαδικασίες αυτές», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, η τροπολογία αποσύρεται και θα επανέλθει σε μια ευρύτερη συζήτηση».

Έτσι, η τροπολογία που άναψε φωτιές επέστρεψε στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να επανέλθει και να ξανασυζητηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Πηγή: skylos.gr