εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εισαγωγές – Εξαγωγές Κρέατος στην Ελλάδα

0 comments
Εισαγωγές – Εξαγωγές Κρέατος στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εισαγωγές κρέατος βοοειδών, χοίρων και πουλερικών ήταν αυξημένες το 2017.

 

Εισαγωγές κρέατος

Οι εισαγωγές νωπού κρέατος βοοειδών έκλεισαν στα 404 εκατ. ευρώ (ξεπέρασαν τις 100 χιλ. τόνους) με αύξηση 6%. Εν τούτοις, την ίδια στιγμή οι εισαγωγές σε ποσότητα ήταν 0,5% λιγότερες σε σχέση με το 2016. Αυξητική πορεία και για τις εισαγωγές κατεψυγμένου κρέατος βοοειδών, που ανήλθαν σε αξία στα 48 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,7%).

Στο χοιρινό κρέας οι εισαγωγές έφτασαν σε αξία τα 472,23 εκατ. ευρώ (201,4 χιλ. τόνοι) σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12% περίπου.

Στο κρέας και παραπροϊόντα πουλερικών, η αύξηση ήταν πολύ μικρότερη σε αξία (λίγο πάνω από το 1%), καθώς οι εισαγωγές έφτασαν τα 136,5 εκατ. ευρώ (79,57 χιλ. τόνοι).

Διαφορετική εικόνα στο αιγοπρόβειο κρέας, οι εισαγωγές του οποίου μειώθηκαν σε αξία κατά 11% περίπου. Η αξία που η Ελλάδα δαπάνησε για την εισαγωγή αιγοπρόβειου κρέατος ανήλθε στα 25,7 εκατ. ευρώ.

Το αιγοπρόβειο ήταν, μαζί με τα «παραπροϊόντα σφαγίων» και τα «παρασκευάσματα, κονσέρβες», οι κατηγορίες των οποίων η αξία εισαγωγών παρουσιάστηκε μειωμένη το 2017 έναντι του 2016 (-1% η αξία εισαγωγών στα «παραπροϊόντα σφαγίων» και -1,90% στα «παρασκευάσματα, κονσέρβες»).

Εξαγωγές κρέατος

 

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν το 2017 (ξεκινώντας βέβαια από μια ούτως ή άλλως χαμηλή βάση) οι ελληνικές εξαγωγές μερικών ειδών κρέατος. Είναι χαρακτηριστική η κατηγορία «κρέατα αλατισμένα ή σε άρμη, αποξηραμένα ή καπνιστά», όπου η αύξηση εξαγωγών άγγιξε το 47% σε αξία (ξεπέρασε το 27% σε ποσότητα) συγκριτικά με το 2016. Σημαντική επίδοση παρουσίασε και το κρέας πουλερικών, όπου η αύξηση πλησίασε το 38% σε αξία (εξαγωγές αξίας 25 εκατ. ευρώ).

Στο χοιρινό κρέας οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία κατά 18% φτάνοντας στα 8,68 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 18,8% και 14% ήταν η αύξηση στην αξία εξαγωγών που παρουσίασαν αντιστοίχως οι κατηγορίες «λουκάνικα, σαλάμια» και «παρασκευάσματα και κονσέρβες».

Να σημειωθεί τέλος ότι για μία ακόμη χρονιά το αιγοπρόβειο κρέας ήταν το 2017 το μόνο είδος κρέατος του οποίου οι εξαγωγές ήταν σε αξία περισσότερες από τις εισαγωγές. Οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκαν το 2017 κατά 10% έναντι του 2016 και κατευθύνθηκαν κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και προς την Πορτογαλία.

Πηγή: meatnews.gr