εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βουβαλοτροφία

0 comments
Βουβαλοτροφία

 

Η ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας έχει να δείξει τα τελευταία χρόνια υψηλούς ρυθμούς, ενώ η εκτροφή  παρ’ ότι ενισχύεται µέ επιδοτήσεις, πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

 

Ο βουβαλοτρόφος πρέπει να γνωρίζει, ότι οι οικονομικές αποδόσεις θα φανούν από το 2ο χρόνο και μετά, όπως εξάλλου και στην αγελαδοτροφία. Ως ιδανικό µέγεθος βιώσιµης εκτροφής θεωρούνται τα 40 βουβάλια. Το βουβαλινό γάλα πωλείται 1 ευρώ και 20 λεπτά από τον κτηνοτρόφο ενώ έχει διπλάσιο λίπος σε σχέση με το αγελαδινό. Στη διάρκεια των 15 αναπαραγωγικών ετών κάθε βουβαλοµητέρα θα πραγµατοποιήσει περίπου 10 γέννες (ένα µικρό κάθε 18 µήνες), δηλαδή 25 – 28 γεννήσεις ανά έτος.

Ως προς τις ενισχύσεις δίνεται πριμ μέσω του Μέτρου προστασίας των αυτόχθονων φυλών 312-325 ευρώ ανά θηλυκό ενήλικο ζώο µεγαλύτερο των 24 µηνών.
Οι εκτροφές με βουβάλια, σύµφωνα µε τον κ. Ρουστέµη, υπεύθυνο για τον Ελληνικό Νεροβούβαλο στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Νέας Μεσηµβρίας Θεσσαλονίκης ενισχύονται µε:

  •  Σχεδιασµό χρήσεων γης, κοινοτικό πλαίσιο αξιοποίησης των εκτάσεων, επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατάρτιση σχεδίων βόσκησης.
  •  Γενετική βελτίωση που θα καταστήσει συµφέρουσα τη συστηµατική παραγωγή του γάλακτος. Αυτό βέβαια συνεπάγεται αυξηµένες ανάγκες σε διατροφή  άρα και σε κεφάλαιο,  που θα αλλοιώσει  σε µικρό βαθµό την εκτατική  µορφή εκτροφής σήµερα.
  •  Πιστοποίηση προέλευσης ζώων και προϊόντων και αυστηροποίηση των ελέγχων.
  •  Συστηµατική και συλλογική προβολή των πλεονεκτηµάτων των παραγόµενων προϊόντων κυρίως των γαλακτοκοµικών.
  •  Συνδυασµός µε άλλες δραστηριότητες π.χ. πολυλειτουργικά αγροκτήµατα.
  •  Συστήµατα  ιχνηλασιµότητας του κρέατος και του γάλακτος.
  •  Ειδικό σήµα που θα συνοδεύει το προϊόν µέχρι το κατάστηµα πώλησης.

αυτόχθονων καθιστούν τη βουβαλοτροφία μία ελκυστική επένδυση

 

Έχει δημιουργηθεί Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, ο οποίος τον Ιούνιο του 2017 διοργάνωσε το 1ο Festival ΧρυσοΒούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης, µε συνδιοργανωτές το Φορέα ∆ιαχείρισης της Λίµνης Κερκίνης, τους ∆ήµους Ηράκλειας και Σιντικής και το Εµπορικό Επιµελητήριο Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν η γνωριμία με τον Ελληνικό Νεροβούβαλο, το μεγαλόσωμο και ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ζώο, που δίνει ζωή στην περιοχή και εργασία στα άτομα που ασχολούνται με κτηνοτροφία, γεωργία, κρεοπωλεία, βιοτεχνία, οικοτεχνία, ξενοδοχεία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και άλλες επιχειρήσεις.