εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων στην ΕΕ

0 comments
Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων στην ΕΕ

 

Σύστημα ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, κοινό σε όλα τα κράτη-μέλη, αναπτύσσει αυτή την περίοδο το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υποστήριξη τουλάχιστον 16 κρατών-μελών.

 

Το σύστημα θα επιτρέψει στις αρχές των κρατών-μελών να ξεκινήσουν συντονισμένη εκστρατεία ποιοτικού ελέγχου από τον Μάιο.

Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν τη σύνθεση ενός κοινού καλαθιού προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο στα περισσότερα κράτη-μέλη. Τα προϊόντα αυτά θα υποβάλλονται σε χημικές δοκιμές και δοκιμές με αισθητήρες. Στόχος είναι να παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι τα τέλη του 2018.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν προσπαθεί να αποτρέψει τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων κατώτερης ποιότητας, προϊόντων δηλαδή που έχουν παραχθεί «με παράνομες πρακτικές» σε ορισμένα μέρη της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες συσκευασίας και προώθησης των τροφίμων» που παράγονται στην ΕΕ «είναι ίδιες» διακινούνται προϊόντα κατώτερης ποιότητας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. «Δεν γίνεται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί κάτι τέτοιο. Πρέπει οι αρχές κάθε κράτους-μέλους να εξοπλιστούν με ισχυρότερες εξουσίες για την εξάλειψη τυχόν παράνομων πρακτικών οπουδήποτε και αν υπάρχουν». Η Κομισιόν έχει ήδη χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη προκειμένου να ενισχύσουν τους ελέγχους.

«Το γεγονός ότι συμμετέχουν 16 κράτη-μέλη είναι ένα σαφές σημάδι ότι το θέμα αυτό θα λυθεί ενιαία από την ΕΕ, δίχως διαιρέσεις μεταξύ δυτικών και ανατολικών χωρών. Επίσης, η μεταρρύθμιση της ΕΕ σχετικά με τους καταναλωτές, που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις εταιρίες να παραπλανούν τους πολίτες. Αναμένω», με δεδομένο το νέο αυστηρό νομικό πλαίσιο «ότι η βιομηχανία θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών της και θα προσφέρει προϊόντα ίδιας ποιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ», όπως δήλωσε ο Επίτροπος κ. Jourová. Ο ίδιος συναντήθηκε πολλές φορές με εκπροσώπους της βιομηχανίας για να τους ζητήσει να σταματήσουν περιττές πρακτικές που διαφοροποιούν τα προϊόντα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις της αγοράς.

Επιπλέον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διακίνησης κατώτερων ποιοτικά προϊόντων παράλληλα με τα ποιοτικά προϊόντα, η Κομισιόν έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο εφαρμογής και επιβολής των σχετικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την προστασία των τροφίμων και των καταναλωτών από τον Σεπτέμβριο του 2017.