εγγραφείτε: Άρθρα

leader

∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Π.Ο.Π Φέτας

0 comments
∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Π.Ο.Π Φέτας

 

Ιδρύθηκε ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Π.Ο.Π Φέτας (∆.Ο.Φ), Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου, µη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, µε την ονοµασία ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Φέτας (∆ΟΦ), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ίδρυση και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ..

 

Στη Διεπαγγελματική συμμετέχουν το 70% των µεταποιητών και παραγωγών φέτας, µελών του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Οµοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου 2018 στη Λάρισα κατά την πραγµατοποίηση της Γενικής Συνέλευσης Πρόεδρος εξελέγη παµψηφεί ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Αντιπρόεδρος του ∆.Σ της Γαλακτοβιοµηχανίας ∆Ω∆ΩΝΗ. Το νέο ∆.Σ .αποτελείται από επτά τακτικά και επτά αναπληρωµατικά µέλη. Τέσσερα µέλη προέρχονται από το ΣΕΒΓΑΠ, ήτοι,  ο νέος Πρόεδρος Ιωάννης Βιτάλης καθώς και οι Στέφανος Παντελιάδης (ΗΠΕΙΡΟΣ) Μιχάλης Φυτάς (∆ΕΛΤΑ) και Αλέξανδρος Μπότος (ΡΟΥΣΑΣ). ∆ύο µέλη µεταξύ των οποίων και ο νέος Αντιπρόεδρος του ∆.Σ Μιχαήλ Τζιότζιος µε τον Ιωάννη Γκρίνια προέρχονται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Τέλος, ένα µέλος, ο Νικόλαος Παλάσκας, προέρχεται από την Οµοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Ένα όνειρο ετών για τη θεσµική στήριξη και προστασία της φέτας, του εθνικού µας πλούτου, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισµού της, έγινε  πραγµατικότητα.  Σκοπός της ∆ιεπαγγελµατικής είναι η ενίσχυση των µέτρων για την ασφάλεια των προϊόντων µε κατάλληλους ελέγχους, όπως και η θέσπιση κανόνων δράσης και δεοντολογίας για την προστασία των καταναλωτών. Με κοινό όραµα, συνεργασία και σωστό προγραµµατισµό θα εκπονηθεί σύντοµα ένα ολοκληρωµένο επιχειρησιακό πρόγραµµα οργάνωσης, από τα µέλη της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας (∆ΟΦ).

 

Σε όλη τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγµατεύσεων µεταξύ των εµπλεκοµένων µερών της Οργάνωσης, ιδιαίτερα σηµαντικός ήταν ο ρόλος του Προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστου Αποστολόπουλου και των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου. Ιδιαίτερη έµφαση θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η ανάγκη να εντυπωθεί η ΠΟΠ Φέτα στη συνείδηση του ευρύτερου διεθνούς και εγχώριου κοινού ως το αυθεντικό ελληνικό προϊόν οδήγησε στην υπέρβαση των συµφερόντων για τη σύµπραξη δυνάµεων µεταξύ του πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα παραγωγής.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, μια και στη Διεπαγγελματική δεν συμμετέχουν ούτε όλοι οι κτηνοτρόφοι (ο ΣΕΚ είναι εκτός), ούτε όλα τα τυροκομεία. Το ζητούμενο είναι να αναγνωριστεί από το ΥΠΑΑΤ.

 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, οι γαλακτοβιομηχανίες – παρ’ ότι συνεργάζονται στη Διεπαγγελματική – δεν έχουν τις ίδιες απόψεις για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος με τους αιγοπροβατοτρόφους. Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ στην πρώτη ύλη της φέτας ούτε στοιχειώδης έλεγχος στις εισαγωγές.  Ήδη η Ήπειρος ΑΕΒΕ γνωστοποίησε στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους της ότι από την 1η Μαρτίου 2018, οι τιµές του πρόβειου γάλακτος θα µειωθούν κατά 0,02 ευρώ, µε αποτέλεσµα, σωρευτικά το τελευταίο δωδεκάµηνο, η μείωση να έχει φτάσει τα 12 λεπτά το κιλό. Την ίδια πολιτική ακολουθούν και άλλες γαλακτοβιομηχανίες στη Θεσσαλία, στη Θράκη, στη Χαλκιδική.