εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μέτρα Προστασίας από τις Εισαγωγές Τρίτων Χωρών

0 comments
Μέτρα Προστασίας από τις Εισαγωγές Τρίτων Χωρών

 

Στις 5 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν για την προστασία από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στην τροποποίηση των κανονισμών αντιντάμπινγκ.

Χάρη στους νέους κανόνες, η ΕΕ διατηρεί την ικανότητα να προστατεύει τους παραγωγούς της από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Επίσης θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ (δηλαδή πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από την κανονική αξία του).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, JeanClaude Juncker, δήλωσε: «Οι ενέργειές μας για την προάσπιση των ευρωπαίων παραγωγών και των εργαζομένων από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, πρέπει να είναι τολμηρές και αποτελεσματικές και η σημερινή μας συμφωνία, θα μας παράσχει ένα πρόσθετο εργαλείο για να κάνουμε ακριβώς αυτό. Δεν είμαστε αφελείς έμποροι και στο σύνολο οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι για άλλη μια φορά η Ευρώπη, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές και το εμπόριο βασισμένο σε κανόνες, αλλά δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στα εργαλεία εμπορικής άμυνας για να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες και τους εργαζομένους μας».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου, Cecilia Malmström, δήλωσε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να φτάσουμε εδώ, αλλά η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι η ΕΕ θα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η μεθοδολογία αντιντάμπινγκ, το εργαλείο των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η ΕΕ αντιπροσωπεύει ένα ανοικτό και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άλλοι δεν επωφελούνται από το άνοιγμά μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που υποφέρουν από αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται όταν δώσουν το «πράσινο φως» το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.